Hlavní obsah

Zabiják z Chrasti půjde na pět let do vězení

– PARDUBICE
Právo, ner

Šestadvacetiletý Luboš Sahula půjde s definitivní platností na pět let do vězení s ostrahou. Pardubická pobočka krajského soudu v Hradci Králové v úterý po krátkém jednání potvrdila zářijový rozsudek okresního soudu v Chrudimi. Letos 22. května v Chrasti na Chrudimsku pod vlivem drog, za volantem cizího auta a bez řidičského průkazu, zabil 28letou učitelku hudby Veroniku Novákovou a jejího tříletého synka.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Luboš Sahula před chrudimským soudem

Článek

„Krajský soud ve veřejném zasedání zamítl odvolání obžalovaného Luboše Sahuly proti rozsudku Okresního soudu v Chrudimi. Rozsudek okresního soudu tak nabyl právní moci,“ řekl Právu mluvčí krajského soudu Michal Strnad.

Upřesněna byla i výše finanční náhrady. Dosáhla dvou miliónů korun. Pozůstalí ale mají jen symbolickou naději, že se peněz dočkají. Sahula nikdy nevydržel v žádném zaměstnání déle než pár týdnů. „Žádný trest nám nevrátí Veroniku ani Kryštůfka. Proč se to muselo všechno stát,“ povzdechl si už po jednání chrudimského okresního soudu Marek Novák, hudební virtuos, který v osudovou vteřinu přišel o manželku a syna.

Sahula byl tak trestním senátem pravomocně odsouzen za ohrožení pod vlivem návykové látky, protože po chrastecké tragédii našli lékaři v jeho těle pervitin, za maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť za řízení bez příslušných dokladů už byl několikrát odsouzen, dokonce v Žďáře nad Sázavou k nepodmíněnému trestu a za především za trestný čin ublížení na zdraví.

Pětiletý trest je maximální, který může český soud úhrnem za takové vražedné běsnění uložit. „Trest na samé horní hranici sazby byl uložen zcela správně, obžalovanému přitěžovala celá řada okolností. Odvolací soud se proto ztotožnil s rozsudkem Okresního soudu v Chrudimi, jehož zjištění a právní hodnocení považuje za správná,“ uvedl ve zdůvodnění soudního rozhodnutí Aleš Holík, předseda pardubického krajského senátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám