Hlavní obsah

Odborníci: Pořadatelé ostravského závodu podcenili nebezpečí

Právo, hon
FRÝDEK-MÍSTEK

Při sobotních motoristických závodech, které se konaly na výpadovce z Ostravy do Frýdku-Místku, vrazila Škoda Felicia do hloučku diváků, kteří stáli několik metrů vedle vozovky za červenobílou páskou. Třiašedesátiletý divák zemřel po převozu do nemocnice, další muž byl těžce zraněn.

Foto: Právo

Vozidlo, které nehodu způsobilo

Článek

Podle názoru řady lidí, kteří se pohybují kolem motoristického sportu, podcenili organizátoři ostravského Memoriálu Miroslava Fajkuse riziko, hrozící divákům. Kdyby zavedli opatření, která jsou adekvátní tomuto nebezpečnému sportu, nemusela mít sobotní akce tak tragickou dohru. Pořadatel tvrdí, že opatření byla dostatečná, k případu se ale více odmítá vyjádřit..

Závody s rizikem

Za volantem seděl šestnáctiletý závodník, který tvrdí, že se mu za jízdy zablokovala náprava a auto se stalo neovladatelným. „Ti lidé u trati v žádném případě neměli co dělat. Byli příliš blízko vedle vozovky a navíc stáli pod úrovní terénu,“ řekl prezident Automotoklubu Ecce Homo Šternberk Vlastimil Malík. Nehodu způsobilo auto, které jezdí právě za jeho klub - téměř jistě šlo o technickou závadu.

Malík dodal, že šestnáctiletý řidič má se závoděním bohaté zkušenosti a účast mladistvých řidičů na závodech umožňují české zákony, pokud řidiči splní určitá kritéria. „Ten kluk jezdí velmi dobře, má za sebou dvě úspěšné sezóny. To, co se stalo jemu, se mohlo stát komukoliv jinému,“ řekl s tím, že závody tohoto typu představují pro diváky vždy určité riziko, a tomu by mělo odpovídat zabezpečení diváckých sektorů..

Tragická nehoda přitom nebyla jedinou, ke které na ostravských závodech došlo. „Nehodu měl ve stejný den o padesát metrů dále ještě jeden automobil. Naštěstí ale v místech, kde byla svodidla, takže se nikomu nic nestalo,“ dodal Malík.

Nebyla sláma ani pneumatiky

To, že pořadatelé podcenili zabezpečení, si myslí také předseda Automotoklubu Vítkov Adolf Immr. „Kolem celé trati jsou svodidla, ale zrovna v tom tragickém úseku nejsou. Proto tam podle mého názoru diváci neměli co dělat,“ řekl. „Při jiných závodech dává kolem trati sláma a pneumatiky, nebo se tam montují provizorní svodidla. V Ostravě tomu tak ale nebylo“ dodal Immr.

Trať pro závody schvaloval už před několika měsíci zástupce Autoklubu ČR, na podrobnosti už si ale nepamatuje. „Ale vím, že jsem pořadatelům určil tři divácké sektory. Myslím, že v místě nehody diváci tak blízko trati neměli stát,“ řekl.

Hlavní pořadatel akce Adolf Fešárek odmítá ke kritice zabezpečení trati cokoliv říct. „Všechno bylo podle předpisů. Více vám k tomu ale neřeknu, protože událost vyšetřuje policie,“ řekl. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková potvrdila, že se kriminalisté nehodou intenzivně zabývají a prozatím ji vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví s následkem smrti.

„Soutěž se řídila předpisy stanovenými mezinárodní organizací FIA, tak závodnickými pravidly a soutěžním řádem Autoklubu ČR. Policie nyní intenzivně prověřuje všechny okolnosti, včetně ochrany bezpečnosti diváků. Jsou vyžádány znalecké posudky,“ řekla Holčáková.

Policie navíc vyzývá svědky, kteří disponují obrazovým záznamem nebo fotografiemi havárie, aby kontaktovali vyšetřovatele Jaromíra Vávru na čísle 974 725 446 nebo bezplatnou linku 158.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám