Hlavní obsah

U soudu kvůli drogám je i bývalý obhájce Tomáše Pitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

U plzeňského krajského soudu si v pondělí vyslechla obžalobu skupina mužů, kteří jsou obviněni z obchodování s takzvanou taneční drogou extáze. Tři ze čtveřice mužů by si mohli vyslechnout až patnáctiletý trest. Je mezi nimi i Pavel Šíma, bývalý advokát podnikatele Tomáše Pitra, který nyní prchá před spravedlností.

Foto: Petr Eret, ČTK

Pavel Šíma, advokát uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, stanul před plzeňským soudem kvůli obžalobě z obchodování s drogami.

Článek

Podle spisu se skupina mužů podílela na dovozu drogy z Nizozemí do Česka, kde zajišťovali její distribuci. Jednalo se celkem o 2000 tablet extáze za 400 000 korun. Všichni obvinění popírají.

Pavel Šíma, Martin Peteřík a cizinec Mark Kieft podle spisu uzavřeli v prosinci 2006 dohodu, že Kieft obstará a doveze do Čech tablety extáze. Nizozemec, jenž se narodil v Čechách, je měl obstarat při svých návštěvách Nizozemska. Na začátku roku 2007 následně všichni projednávali to, že Peteřík a Šíma zajistí odběratele.

Policie drogy zadržela

Podle státní zástupkyně převezl Kieft 14. června 2007 do ČR bez povolení 2000 kusů tablet, které obstaral od jistého občana v Nizozemsku. Následně je ukryl doma.

Druhý den od něj šestatřicetiletý Peteřík údajně odebral 20 kusů a Šíma deset kusů tablet, aby ověřili kvalitu látky. Několik kusů údajně odebral také čtvrtý obžalovaný Václav Špaček. Distribuovat růžové tablety dál se obžalovaným nepodařilo, 16. června drogu zajistila policie.

Jedenatřicetiletý Kieft jako první z vyslýchaných obvinění popřel. Uvedl, že Peteřík ho několikrát žádal, aby "něco" přivezl z Nizozemska. "Nevěděl jsem, co tím 'něco' myslí. Prý se mělo jednat o nějaké prášky na cvičení," uvedl Kieft.

Po naléhání Peteříka údajně souhlasil, že to "něco" převeze. Při návštěvě Nizozemska ho kontaktoval neznámý muž, který mu 12. června předal igelitovou tašku s informací, že se mu v ČR ozvou lidé, kterým ji má předat. Žádné peníze za zásilku nechtěl.

Zásilku chtěl prý hodit do kanálu

Kieft podle svých slov doma v Plzni tašku otevřel a zjistil, že jsou v ní růžové tablety. V pátek šel na pivo se Šímou, kde mu nabídl deset tablet. "Vzal si je, já mu řekl, že nevím, co to je," uvedl Kieft. Za tablety nic nechtěl. Na dotaz, co chtěl s celou zásilkou dělat, uvedl, že ji chtěl hodit do kanálu, neboť mu Šíma později řekl, že tablety nepůsobí.

Hlavními důkazy v případu jsou odposlechy hovorů mezi obžalovanými. Šímovi, Peteříkovi a Kieftovi hrozí za obchodování s drogou jako organizované skupině působící ve více státech až 15 let vězení. Dvaatřicetiletému Špačkovi díky mírnější kvalifikaci pětiletý trest.

Šíma sepsal Pitrovi druhou ústavní stížnost

Jméno Pavla Šímy se objevilo v souvislosti s podnikatelem Pitrem, po němž už rok pátrá policie. Pitr si Šímu najal v březnu, aby pro něj sepsal druhou ústavní stížnost. Šíma působil i v právní komisi plzeňského magistrátu. Není jasné, proč si Pitr vybral jako advokáta právě Šímu.

Pitra společně s Miroslavem Provodem poslal v roce 2006 soud za daňové delikty na pět let do vězení. Za krácení daní soud v procesu potrestal i další tři muže. Pitr sice převzal soudní výzvu k nástupu trestu, nakonec ale uprchl. Provod do vězení nastoupil v červnu 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám