Hlavní obsah

Při závodu v Jizerských horách se těžce zranilo 11 cyklistů

Při sobotním cyklomaratonu Nova Author Cup 2008 ošetřili záchranáři devětatřicet úrazů, z nich 11 těžkých. Pro dva velmi vážně zraněné závodníky přiletěl vrtulník. Uvedl to zástupce náčelníka horské služby Jizerské hory Pavel Hořejší.

Článek

Nejnebezpečnějším úsekem na více než 60 kilometrů dlouhé trase závodu bylo prudké klesání od kapličky z Hrabětic k josefodolské přehradě. "V sjezdu k přehradě utrpěl jeden z cyklistů po pádu těžký otřes mozku, ocitl se v hlubokém bezvědomí, zlomil si ruku a měli jsme podezření i na zlomeniny obratlů," dodal Hořejší. Druhý zvláště těžký úraz se odehrál ve sjezdu z Mariánskohorských bud. Rovněž tam upadl cyklista po havárii do bezvědomí a zlomil si lopatku.

Záchranáři věděli, kde hrozí nejhorší úrazy a čekali tam. Závodníci se na některých místech řítili až sedmdesátikilometrovou rychlostí. Vítěz zvládl Václav Ježek zvládl Nova Autor Cup za necelých 109 minut.

Mezi těžkými zraněními převažovaly otřesy mozku a zlomeniny dlouhých kostí na rukou a nohou. Záchranáři ošetřovali i úrazy kolen, zlomená zápěstí, tržné rány nebo odřeniny. Cyklomaratonu se zúčastnilo téměř 3000 závodníků. "Na tak velký počet lidí není bilance zranění zase tak hrozná a jsem spokojený, jak se nám společně s pořadateli podařilo závod zvládnout. Pamatuji se i na velké cyklistické závody se 75 zraněnými a bohužel i na mrtvé," uvedl Hořejší.

Minule za deset minut sedm zraněných

Horská služba nasadila letos na Nova Author Cup více záchranářů než při minulých ročnících. Bylo jich 20 a měli šest vozidel. Závody zabezpečovaly rovněž sanitky záchranné služby. "Ve spolupráci s pořadateli se nám podařilo vyřešit problémy ve mimořádně nebezpečném sjezdu z Bílé Kuchyně na Kuběnkovu chatu, kde se v minulém roce zranilo během deseti minut sedm cyklistů a tři z nich si zlomili páteř. Letos jsme závodníky zpomalovali píšťalkami a máváním praporků," konstatoval Hořejší.

Jizerskohorská horská služba každoročně asistuje také při Jizerské padesátce na kolech a při cyklomaratonu v těžkém terénu v sousedních Lužických horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám