Hlavní obsah

Svědkyně: Ďuričko skočil po tašce a třikrát to do něj napálil

Právo, Radim Vaculík

Svědkyně vraždy Václava Kočky ml. Lenka Hanáková popsala nešťastnou událost Právu. Seděla u stolu s přítelem Vratislavem Šlajerem, s panem Kočkou starším, s Ďuričkem a jeho těhotnou přítelkyní Lucií. Byla tam podle ní naprosto pohodová atmosféra.

Článek

Popište mi poslední minuty před tím osudným okamžikem?

Seděla jsem u toho stolu s přítelem Vratislavem Šlajerem, s panem Kočkou starším, s Ďuričkem a jeho těhotnou přítelkyní Lucií. Byla tam naprosto pohodová atmosféra. Oni popíjeli panáky, odcházeli od stolu a zase se vraceli.

Pak tam přišel Václav Kočka mladší, ještě na mě mával od baru, pak se šel přivítat. Následně stál se svým otcem, panem Ďuričkem a strhla se tam nějaká hádka. Šlo o takové furianství nebo frajeřinu, kdy se bavili o tom, kdo je bohatší a lepší. Kočka starší vytáhl padesát tisíc a říkal, že takovou částku nosí běžně, tak ať toho Ďuričko nechá, že je zbytečné se o tom dohadovat. Všem je prý jasné, že tady nesedíme s chudáky a že mají všichni dostatek peněz.

Jak na to reagoval Ďuričko?

Říkal, že je také tak bohatý, ne-li bohatší a podobné hecovačky. Najednou odešel s tím, že si vybere milión v eurech a přinese ho. Zamířil tedy do automatu. V tu chvíli nám Kočka starší říkal, že je to úplně zbytečné, proč jej Ďuričko takhle provokuje a proč to vůbec řeší. Ďuričko se pak vrátil a hodil Kočkovi staršímu furiantsky na stůl svazek bankovek, samá eura. Okomentoval to slovy: Podívej se, já mám tady peněz dost, abys je viděl.

Kočka jako by to nechtěl slyšet, už ho to taky nebavilo a chtěl hlavně zklidnit tu atmosféru. Tak mu ty bankovky vrátil a Ďuričko si úplně v klidu sedl vedle nás zase na svou židli a usmíval se. On je takový hrozně společenský, milý, usměvavý a velkorysý člověk.

Co se dělo pak?

Tím, že si vyměnili ty peníze, tak se to úplně uklidnilo a byla pohodová atmosféra. V tu chvíli ale přišel Kočka mladší, nahnul se nad Ďuričkem, něco mu řekl, tedy spíše zašeptal, takže jsem to neslyšela. Ale to Ďurčika vyprovokovalo tak strašně, že vstal a já myslela, že mu dá do držky a že se porvou.

Zároveň vstal i Kočka starší a chtěl je roztrhnout. Oni po sobě jako by zaštěkli, Ďuričko skočil po tašce, kterou měl na lavici, vytáhl pistoli a třikrát to do něj napálil.

Kam jej střelil?

Do hrudi. Já jsem v tu chvíli ztuhla a soustředila se na to ležící tělo. Ďuričko navíc nějakým stylem utekl. My jsme se snažili rychle Kočku mladšího zachránit. Ďuričkova přítelkyně Lucie říkala, že je bývalá zdravotní sestra a začala ho oživovat. Byla přitom ve strašném šoku, brečela a k tomu je v sedmém měsíci těhotenství. Začali jsme shánět sanitky, Ďuričku pak asi někdo chytil. Stále probíhalo oživování, ale když jsem se podívala do očí toho střeleného, tak mi už bylo jasné, že je mrtvý. Měl skleněný pohled.

Co dělal váš přítel?

On měl pořád pocit, že je to sranda, že hrají paintball, nebo že je to hračka a nikoli pravá pistole. Nikdo z nás netušil, že Ďuričko nosí do společnosti zbraň. Pak už tam byli policisté a rychle nás chtěli dostat pryč z restaurace.

Co pánové v ten večer pili?

Vodku a pan Ďuričko to prokládal vizourem. Vypili hodně tvrdého alkoholu.

Byl Ďuričko opilý?

Měl takovou tu opici, která na něm není poznat. Pořád se usmíval, na zem nepadal a nebyl ani agresivní. Byl naprosto v klidu.

Kolik toho podle vás vypil?

Podle mého odhadu musel mít v sobě přes litr tvrdého alkoholu, ale byl pohodový.

Vy se s Ďuričkem a jeho přítelkyní znáte několik let. Dokážete si vysvětlit to jednání?

Absolutně to nechápu právě proto, že by vždy milý a příjemný. Jako kdyby to by v tu chvíli jiný člověk.

To muselo být asi něco drsného, co mu Kočka mladší řekl do ucha, když se nechal takto vytočit, ne?

Nevím, co to bylo, ale muselo to být hodně drsné. Nedokážu si to ani představit. Tolik ho neznám, my se spíše mezi sebou bavíme ženské. Přítel se s ním ovšem zná léta, dokonce u něj byl v pronájmu v domě. Je to tragédie pro obě strany. Byla to úplně zbytečná věc. Kvůli blbosti přišel Kočka o svého milovaného syna a Ďuričko jako táta bude místo u svého dítěte ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám