Hlavní obsah

Učitelky se zpovídají ze smrti školačky

Novinky, Petr Marek
OLOMOUC

Okresní soud v Olomouci začal projednávat případ smrti šestileté školačky, na které podle obžaloby nese vinu kvůli nedbalosti vychovatelka, ředitelka školy a správce tělocvičny z Nové Hradečné na Olomoucku. Na dívku totiž ve škole spadla trampolína a zasáhla ji do hlavy.

Článek

Tragická smrt malé školačky se stala předloni v sokolovně v Nové Hradečné. Pětačtyřicetiletá vychovatelka Helena Ryšavá tehdy nezvládla školáky, přičemž jedno dítě rozhoupalo trampolínu opřenou o zeď. Obrovská konstrukce spadla a kovovou částí zasáhla dívenku, která stála ukázněně tam, kde jí vychovatelka nařídila. Holčička na místě zemřela. Obžaloba Ryšavou viní z toho, že nezajistila kázeň a dětem umožnila volně se pohybovat po tělocvičně, a to i přesto, že věděla o nezajištěné trampolíně.

Tři lidé selhali

Spolu s ní na lavici obžalovaných sedí také ředitelka školy, 59letá Marie Poláchová, a 53letý správce sokolovny Jiří Šobota. Poláchová podle obžaloby nekontrolovala školní prostory jak měla. Nepřišla proto na to, že trampolína je nezajištěná.

Šobota zase jako správce sokolovny o hrozícím nebezpečí pro děti, které tělocvičnu běžně využívají, věděl, ale nic s tím neudělal. Ředitelce školy a vychovatelce hrozí až pět let, správci sokolovny dva roky vězení.

Rodiče neslyšeli omluvu

"Vychovatelka je naprosto neschopná. Děti si pod jejím dozorem dělaly, co chtěly. Je strašné, že vnučka musela zemřít tak hroznou smrtí. Celá rodina tím strašně trpí. Navíc jsme od vychovatelky ani Šoboty nikdy neslyšeli nějaká slova útěchy, natož omluvu," řekl v pondělí dědeček zemřelé holčičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám