Hlavní obsah

Policie obvinila v kauze praní špinavých miliard jednatele firmy

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, pno, rav

Protikorupční policisté v souvislosti s pondělním zásahem v pražské Národní ulici ve středu obvinili 32letého jednatele společnosti Active Change. Údajně se podílel na zlegalizování více než pěti miliard korun z trestné činnosti. Policisté podali také soudu návrh na jeho vzetí do vazby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté při zásahu na Národní třídě.

Článek

Policie v pondělí ráno zahájila kontrolu objektu firmy v Praze, která trvala až do dalšího dne. Kvůli zásahu policistů byla v okolí také několik desítek minut přerušena doprava.

„Na místě policisté zajistili velké množství písemností, datové nosiče a výpočetní techniku. Nyní bude probíhat rozsáhlé vyhodnocování zajištěných důkazních materiálů,“ řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Policisté prověřovali činnost podezřelé firmy od začátku letošního roku. Ve firmě mělo od roku 2005 docházet k legalizaci peněz získaných z trestné činnosti a jejich vyvádění z Česka. Do zahraničí bylo podle policie tímto způsobem uhrazeno pět miliard a tři sta miliónů korun. Cílovými zeměmi byla hlavně Čína a Vietnam.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie prohledává budovu v centru Prahy

Protikorupční policie se v historicky největší kauze praní špinavých peněz zaměřila podle informací Práva na pátrání a dopadení zřejmě hlavního podezřelého. Jde údajně o cizince, kterého s největší pravděpodobností vyplašila medializace pondělní razie.

Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj. Podezřelý se díky médiím dověděl, že policie dělá zátah, nicméně v Česku nejspíš nebyl. O koho přesně jde, to zatím není jasné. 

Podle výpisu z obchodního rejstříku jsou jednateli firmy občan USA Thomas Vincent Smith (28), který má ve společnosti 80procentní podíl, dále Brit Jason Lee Dupuy (39) s 20procentním vkladem a jako jednatel zde působí Egypťan Omar Mogheth (31).  Nyní obviněným mužem by měl být právě Mogheth.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám