Hlavní obsah

Za znásilnění a pokus o vraždu důchodkyně dostal mladík 20,5 roku

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Výjimečný trest 20,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou a ochranné sexuologické léčení nařídil v úterý odpoledne svým rozsudkem 22letému Tomáši Mikovi z Jablonce nad Nisou senát liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem. Rozsudek není pravomocný, neboť si státní zástupkyně i obžalovaný ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Barbora Silná, Právo

Recidivista Tomáš Miko odešel od soudu s výjimečným trestem 20,5 roku vězení.

Článek

Mladý recidivista se činu dopustil vloni 4. listopadu, když okolo 20. hodiny přišel do panelového bytu 1+KK své známé, dnes 71leté důchodkyně na jabloneckém sídlišti.

"Koukal se s ní na televizi, s jejím souhlasem si uvařil kávu a vyptával se na to, zda má doma peníze. Nakonec jí vypojil televizor ze zásuvky a chtěl si ho odnést,“ uvedla při vynesení rozsudku předsedkyně senátu krajského soudu. Když se žena ohradila, povalil důchodkyni na postel a s nožem na jejím krku ji znásilnil. Poté ji svázal tepláky a halenkou.

Vyslyšel ale její prosbu a pustil ji na toaletu. Zde ale ženu ve tmě uzamkl. "Poté se vrátil a opakovaně ji horní kovovou částí paličky na maso udeřil do hlavy a obličeje. Potom jí ještě silně stiskl předloktím krk,“ pokračovala soudkyně. Krvácející a zraněnou ženu pak nechal na místě a odešel i s jejím televizorem.

Zachránila si život boucháním na zeď

"Způsob, kterým se činu dopustil, byl likvidační a trýznivý. Žena po útoku ztratila asi litr krve,“ uvedl u soudu znalec v oboru soudního lékařství Radovan Havel. Život jí podle lékaře zachránilo, když sousedi uslyšeli po půlnoci bouchání a přivolali pomoc.

Záchranáři a policisté pak našli zbědovanou ženu v koupelně. Na hlavě měla několik tržných ran, podlitiny v obličeji a na krku a navíc utrpěla otřes mozku. Podle posudků psychiatrů se u ženy navíc rozvinul posttraumatický syndrom. Zhoršil se její celkový psychický a zdravotní stav a nyní potřebuje trvalou 24hodinou péči. Do svého starého bytu se odmítá vrátit a trvale žije s příbuznými, kteří o ni pečují.

Sám obžalovaný, u kterého znalci potvrdili sexuální úchylku, po celou dobu vyšetřování odmítal vypovídat. Pouze při udělení závěrečného slova řekl: "To znásilnění se nestalo, toho pokusu o vraždu mi je líto.“

Jeho obhájkyně pro něj žádala zproštění obžaloby ze znásilnění i pokusu o vraždu a navrhovala pouze trest za ublížení na zdraví. Argumentovala tím, že se Miko k svým skutkům vlastně nikdy nevyjádřil a nebyly dostatečně prokázány. Senát ale přihlédl k tomu, že už byl v minulosti opakovaně odsouzen za násilnou trestnou činnost a shledal důvody pro vynesení výjimečného trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám