Hlavní obsah

Soud propustil na kauci z vazby členy Zádamského gangu

Právo, her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLEŇ

O propuštění deseti členů Zádamského gangu z vyšetřovací vazby rozhodl v pondělí plzeňský krajský soud. Gang v čele s bratry Zádamskými čelí obvinění z vydírání desítek podnikatelů. Ve vazbě i přes složení několikamiliónové kauce zůstávají, protože státní zástupkyně proti rozhodnutí o jejich propuštění podala stížnost.

Foto: Martin Polák, Právo

Petr Zádamský po zatčení loni v říjnu

Článek

Osm let od roku 1999 do roku 2007 skupina podle žalobce terorizovala majitele zhruba 80 podniků především na Karlovarsku a Sokolovsku, její chapadla ale dosahovala i na Klatovsko a Rokycansko. Zavedla fond právní ochrany, do něhož nutila platit podnikatele výpalné za ochranu a dalších 1000 až 1200 Kč každému z vyhazovačů dosazených gangem.

Po zhruba ročním sledování byla skupina zadržena. Vedle účasti na zločinném spolčení mají členové gangu různou měrou na svědomí další trestné činy - vydírání, porušování domovní svobody, omezování osobní svobody, loupež, podplácení, výtržnictví, nedovolené ozbrojování a poškozování cizí věci. Za to jim hrozí až 15leté tresty.

Soud rozhodoval o jejich propuštění z vazby již dvakrát. Poprvé jejich žádosti zamítl, neboť trvaly vazební důvody, podruhé podala proti usnesení stížnost státní zástupkyně.

„Stíhaní složili již kauci ve výši od čtyř miliónů do 150 tisíc korun podle toho, jak se který z členů gangu na trestné činnosti podílel. Soud jejich záruky přijal a rozhodl se propustit je na svobodu,“ uvedl v odůvodnění usnesení předseda senátu Milan Štejr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám