Hlavní obsah

Šéf protidrogové centrály Komorous končí u policie

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Dlouholetý šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous u policie podle zjištění Práva končí. Do civilu má odejít na vlastní žádost ke konci měsíce. Odchod známého lovce drogových dealerů Právu potvrdil policejní prezident Oldřich Martinů, sám Komorous se k tomu nechtěl ve čtvrtek jakkoliv vyjadřovat.

Článek

„V tuto chvíli to nebudu komentovat,“ řekl pouze Komorous. Důvody svého odchodu tak ve čtvrtek nevysvětlil. Svým nadřízeným nicméně podle informací Práva v uplynulých dnech oznámil, že se cítí unaven a že již ve své práci nechce pokračovat. Komorous stál po revoluci u zrodu Národní protidrogové centrály a od roku 1994 jí šéfuje.

Policejní prezident vyjádřil nad jeho aktuálním rozhodnutím lítost. „Je samozřejmě škoda, že takový odborník na drogovou problematiku odchází,“ poznamenal k tomu Martinů s tím, že Komorous odejde s veškerými poctami.

„Centrála měla pod jeho vedením excelentní výsledky, navíc pro policii vychoval i množství dalších vynikajících detektivů,“ uvedl Martinů.

Pletky s StB a tajemný řád

Narážel tím mimo jiné na současného šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu, který dříve působil jako Komorousův náměstek na protidrogovce.

V čele ÚOOZ je od začátku letošního roku, kdy uniformu dobrovolně svlékl ředitel útvaru Jan Kubice. Ještě před ním odešla do civilu i tehdejší šéfka protikorupční policie Renata Strnadová.

Během jednoho roku se tak vymění vedení tří elitních celostátních útvarů.

O tuzemském protidrogovém policistovi číslo jedna se v minulosti mluvilo i v souvislosti s jeho členstvím v kontroverzním řádu Daniela Landy Ordo Lumen Templi nebo kvůli jeho pletkám s komunistickou Státní bezpečností, do jejíž služeb se koncem osmdesátých let aktivně hlásil.

Loni své námluvy s StB, např. v motivačním dopise velebil sovětskou okupaci Československa v roce 1968, omlouval mladickou nerozvážností.

Komorous se loni „proslavil“ také svou potyčkou s Kubicem na poradě nejvyššího vedení české policie, během níž mu šéf ÚOOZ jeho kaňku v životopise spojenou s StB připomněl. Komorous pak podle očitých svědků vstal a prohlásil, že kdyby byl Kubice mladší, tak si to s ním vyřídí ručně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám