Hlavní obsah

Prodávali své děti Němcům k sexu, dostali podmínku

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Krajský soud v Ústí nad Labem ve čtvrtek za kuplířství uložil podmíněné tresty od dvou do tří let šesti lidem z Teplicka a Ústecka, Zdenko Bíllému, Štefanu Čeveňákovi, Ireně Kudráčové, Ireně Podranové a Emilovi a Márii Ťuťovým. Podle obžaloby v druhé polovině 90. let prodávali své nezletilé dcery a neteře Němcům.

Článek

Proti verdiktu soudu se neodvolali. Němci v minulosti za sex s dětmi dostali ve své zemi šest až osm let vězení. 

Soudkyně Kamila Krejcarová Právu řekla, že podmíněné tresty uložila hlavně proto, že případ je velmi starý, a také proto, že nikdo z odsouzených nebyl od té doby trestán. Vysvětlila, že v případě přísného trestu by mohl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odsouzeným přiznat odškodnění za průtahy v jednání. „Proto jsme trest pojali jako výchovný," uvedla.

Rodiče a příbuzní podle obžaloby dívky prodávali za 200 až 300 marek v letech 1996 až 1998. Němci prý dívky fotografovali nahé, osahávali je a nutili k různým sexuálním praktikám. Nikdy se ale neprokázalo, že by s nimi měli pohlavní styk.

Klienty dívek odhalila německá policie při zásahu proti pedofilům. Důkazy předala českým kolegům, případ se k soudu dostal v roce 2003. Krejcarová uvedla, že v té době na soudě nepracovala, případ jí byl přidělen až později.

Reklama

Výběr článků

Načítám