Hlavní obsah

Chorvatští fanoušci házeli po Pražanech dlažební kostky, nikdo nebyl zatčen

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pno, jfk, fia

Strážníci pražské městské policie a policisté zasahovali v noci na čtvrtek proti zhruba dvěma stovkám fanoušků chorvatského fotbalového klubu Dinamo Záhřeb. Rozvášněná skupina pochodovala centrem města a házela po lidech dlažební kostky.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatští fanoušci. Ilustrační foto

Článek

"Dvacet šest strážníků a 45 policistů se za pomoci služebních vozidel snažili pochodující dav obklíčit, což se jim nakonec podařilo. Když se s davem zakročující strážníci setkali uprostřed Václavského náměstí, bylo jedno ze služebních vozidel atakováno dlažebními kostkami, tyčemi, láhvemi a pyrotechnikou,“ řekla mluvčí strážníků Radka Bredlerová.

Poté policisté provedli kontrolu asi 150 přítomných a postupně je propustili. Nikdo nebyl zadržen. Strážníci až do rána monitorovali jejich pohyb ve městě.

Podle Tomáše Hulana z tiskového oddělení pražské policejní správy byl jeden policista zraněn v ulici Na Příkopě. Při zákroku proti skupině výtržníků použil varovný výstřel, načež ho jeden z nich udeřil železnou tyčí do klíční kosti.

Chorvaté jsou na sparťany naštvaní kvůli Karadžičovi

Fanoušci přijeli na odvetný zápas chorvatského fotbalového klubu Dinamo Záhřeb v 1. kole Poháru UEFA se Spartou.

Chorvaté přitom mají na fanoušky Sparty spadeno kvůli nedávnému skandálu s portrétem někdejšího bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče, který podle chorvatských médií měli sparťané roztáhnout na ligovém zápase s Mladou Boleslaví. Podle Sparty tam žádný takový portrét nebyl, fanoušci Sparty ale také pobouřili Chorvaty transparentem s nápisem "Mladić, Karadžić, držte se!"

Na čtvrteční zápas, který na Letné začne ve 20:15, chystá policie podle mluvčí Ivy Knolové standardní bezpečnostní opatření. "Připravovaná bezpečnostní opatření se neliší od jiných opatření u vytypovaných fotbalových utkání," řekla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Už první utkání, které se konalo 18. září v Záhřebu, poznamenala ostrá bitka. Víc než dvacet zakuklených fanoušků Záhřebu napadlo sparťanskou ochranku cestou do hotelu. Incidentem se stále zabývá tamní policie.

"S klubem Dinama jsme v kontaktu, ovšem na úrovni vedení těžko něco zmůžeme. Je to záležitost těch horkých hlav mezi fanoušky,“ uvedl mluvčí Sparty Jakub Otava.

Reklama

Související témata:

Související články

Sparťanští fanoušci pobouřili Chorvaty

Chování fanoušků fotbalové Sparty Prahy při nedávném ligovém utkání s Mladou Boleslaví pobouřilo Chorvaty. Zápasem české ligy se na svém webu v pátek zabýval...

Výběr článků

Načítám