Hlavní obsah

Ústavní soud nechal Škrlovou za mřížemi

BRNO
Aktualizováno

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost advokáta Barbory Škrlové Richarda Nováka, který požaduje propuštění své klientky z vazby. Podle Ústavního soudu je ale vazba zákonná. Škrlová je stíhána v tzv. kuřimské kauze týrání bratrů Jakuba a Ondřeje.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Barbora Škrlová u soudu.

Článek

Ústavní stížnost směřovala proti předešlému rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Ten v květnu rozhodl o vazbě pro Škrlovou a sestry Kateřinu a Kláru Mauerovy. Tu potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Obhajoba tvrdila, že bylo upřeno právo na právní pomoc, porušeno právo na rovnost a právo na rychlost a veřejnost projednání věci. Ústavní soud se s argumenty obhajoby neztotožnil.

"V projednávané věci neshledal senát Ústavního soudu tvrzená pochybení obecných soudů, a proto mu nezbylo než stížnost odmítnout," stojí ve stručném usnesení. Soud rozhodoval bez veřejného jednání i bez vyhlášení.

Novák má za to, že by měla být Škrlová propuštěna. Podle policie se dopustila týrání chlapce Ondřeje tím, že jej topila ve vodě na chatě ve Veverské Bítýšce. Škrlová k tomu uvedla, že k činu byla přinucena a dopustila se jej jen proto, že měla strach. Kateřina Mauerová to dvakrát potvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám