Hlavní obsah

Senát Nejvyššího soudu zastavil kárné řízení proti Brožové

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kárné řízení proti předsedkyni Nejvyššího soudu Ivě Brožové bylo zastaveno. Rozhodl o tom kárný senát Nejvyššího soudu ČR, který v neveřejném zasedání projednal odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila proti březnovému rozhodnutí kárného senátu Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Ten zprostil Brožové kárného obvinění, neboť skutek, pro který ministr podal na předsedkyni NS kárnou žalobu, není kárným proviněním. Ministr kladl Brožové za vinu, že vážně porušovala povinnosti orgánu státní správy soudů na úseku hospodaření s majetkem státu, když Nejvyšší soud musel zaplatit penále ve výši téměř 40 miliónů korun za pochybení ve finanční oblasti.

Podle kárného senátu Nejvyššího soudu ministr spravedlnosti není oprávněný podat kárnou žalobu na předsedkyni Nejvyššího soudu ČR v souvislosti s výkonem státní správy. Ministr proti ní může podat kárný návrh jen pro porušení povinností spojených s výkonem vlastní soudcovské činnosti předsedkyně NS.

"Tím je kárné řízení s doktorkou Ivou Brožovou pravomocně skončeno, proti tomuto rozhodnutí není opravný prostředek přípustný,“ informoval Právo mluvčí soudu Petr Knötig.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám