Hlavní obsah

Ženě soud potvrdil 12 let za přípravu vraždy manžela

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 12 let do věznice s ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci 45letou Silvii Puškášovou za to, že připravovala vraždu svého manžela. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 19. června, proti kterému se Puškášová odvolala.

Foto: Petr Marek, Právo

Silvie Puškášová u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Případ se stal loni mezi koncem září a říjnem v Třebíči. Puškášová tehdy požadovala po Sylvě Sarah Žirovnické, aby našla člověka, který by byl ochoten za půl miliónu korun jejího manžela usmrtit.

„Obrátila se na ni jako na bývalou manželku někdejšího ředitele pražského Discolandu Sylvie Alberta Žirovnického, který si momentálně odpykává šestnáctiletý trest za vraždu. Počítala s tím, že Žirovnická bude mít kontakty na podsvětí,“ vysvětlil soudce olomouckého VS Petr Angyalossy.

Mělo to vypadat jako pracovní úraz

Usmrcení Puškášová plánovala tak, aby se stalo v pracovní době jejího manžela a takovým způsobem, aby bylo posuzováno jako pracovní úraz. Tím by získala z jeho úrazového pojištění zaměstnance městské policie peněžité dávky dle zákoníku práce a prostředky z jeho penzijního připojištění.

26. října předala Žirovnické, která v případu vystupovala jako svědkyně, čtyři fotografie manžela a další informace o něm. Současně podepsala směnku na půl miliónu korun a 29. října souhlasila s tím, že k jeho usmrcení dojde následujícího dne. Vražedný záměr však realizován nebyl, protože byla zadržena policií, a to na základě předchozího trestního oznámení Žirovnické.

Chtěla nové projednávání

Puškášová se u VS domáhala zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu. Namítala, že nebyla v dosavadním řízení zcela spolehlivě a objektivně zjištěna věrohodnost svědkyně Žirovnické a stejně tak nebyla řádně prokázána výše majetkového prospěchu, který měla údajně trestným činem získat.

Nepřiměřeně přísný se ji zdál i uložený trest. Olomoucký VS ale její argumenty neakceptoval. „Krajský soud provedl řádně všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Přiměřený je i trest,“ konstatoval Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám