Hlavní obsah

Řidič předjížděl kolonu, v autě zabil dva spolucestující

Právo, Novinky, pno, sve
ČESKÁ LÍPA
Aktualizováno

Při čelní srážce autobusu a osobního auta na Českolipsku zemřeli v pondělí po třinácté hodině dva lidé, dalších šest se zranilo. Nehoda se stala u obce Dubá. Mrtví jsou spolucestující z osobního auta. Jeden zemřel na místě, druhý při převozu do nemocnice. Řidič v osobním voze vyvázl bez zranění.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vyšetřovatelé u nehody minibusu a osobního auta

Článek

V autobuse se zranilo šest lidí. Uvedla to mluvčí hasičů v Libereckém kraji Iva Michalíčková. Řidič Renaultu 21 nebyl zraněn a z vozidla vystoupil sám. Spolujezdce museli hasiči vyprostit hydraulickým zařízením. Na místě zasahovalo několik posádek záchranářů a vrtulník.

"Podle prvních informací se nehoda stala tak, že osobní vůz předjížděl kolonu před sebou jedoucích vozidel a nestačil se včas zařadit do svého pruhu. V protisměru se čelně srazil s minibusem," řekla Novinkám mluvčí policie v České Lípě Ivana Baláková.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Doplnila, že z osobního vozu zbyla po nehodě jen hromada plechu. V minibusu cestovalo podle hasičů v době střetu 18 lidí. Zranění v autobusu utrpěli převážně lehčí zranění.

Řidič: na brzdě jsem stál plnou vahou

Podle řidiče havarovaného autobusu, který mířil z Prahy do Rumburku na Děčínsku nehodu zavinil řidič osobního vozidla Renault, který předjížděl a nestihl se zpět zařadit do svého pruhu. „Při výjezdu ze zatáčky jsem viděl, že to nemůže stihnout. Postavil jsem se a celou vahou těla jsem stál na brzdě. Bylo to ale marné, uhnout nebylo kam,“ popisuje vteřiny před tragédií řidič autobusu Jaroslav Kremeník, který za třicet let, co sedí za volantem, tak tragickou nehodu nepamatuje.

Z osobního vozu zbyla je hromádka plechu.foto: Právo/Jaroslav Švehla

Záchranáři, kteří na místě zasahovali, prohlásili, že řidič autobusu se zachoval správně. Kdyby se například snažil vozidlu v protisměru vyhnout, nehoda by pro cestující v autobusu měla mnohem větší následky. Takto bylo pouze šest pasažérů z celkem osmnácti lehce zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám