Hlavní obsah

Policie obvinila ženu z Rokycan, že lhala o útoků skinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Z křivé výpovědi obvinili policisté v západních Čechách 45letou ženu z Rokycan. Ta tvrdila, že byla napadena při srpnovém útoku skinů v místním nonstop baru. Incident následně odstartoval ve městě vlnu protestů místních obyvatel proti rasistickému prostředí.

Foto: Petr Nový, Novinky

Lživá výpověď zkomplikovala policistům práci.

Článek

„Žena po nočních událostech policistům řekla, že byla napadena při útoku a udeřena do hlavy, to ale není pravda. Za křivou výpověď jí hrozí až tříleté vězení. Uvedla i další nepravdivé informace,“ řekla mluvčí policie Jana Tomková. Doplnila, že její lživá výpověď zkomplikovala policistům práci.

"To, co původně řekla, vneslo do případu rasový podtext, nakonec se zjistilo, že to není pravda," uvedl ředitel rokycanské policie Josef Svoboda.

V souvislosti s útokem dosud policisté obvinili pět lidí, kteří údajně vtrhli do baru Ural a napadli obsluhu. "Byli obviněni z trestného činu výtržnictví. Jelikož věc nebyla dosud ukončena a vyšetřování pokračuje, je možné předpokládat, že ještě dojde ke změnám. Rasový motiv nebyl potvrzen," uvedla Tomková.

Případ se stal 23. srpna v noci v ulici Pod Ohradou. Skupina asi 15 mladíků tam fyzicky napadla obsluhu a přítomné hosty. Podle policie byli někteří účastníci příznivci hnutí skinheads. Podle jedné z verzí byl napaden personál baru proto, že obsluhuje Romy.

Událost odstartovala ve městě několik protestů, jak v řadách Romů tak také mezi příznivci pravicového extremismu. Na radnici se několikrát sešli zástupci Romů s vedením města a policie, aby situaci řešili. Postupně se dohodli na posílení hlídek městských strážníků i státní policie. Radnice slíbila zakoupení nových kamer, které budou monitorovat nejproblematičtější místa ve městě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám