Hlavní obsah

Protikorupční policie začala vyšetřovat firmu poslance Wolfa

Protikorupční policie začala vyšetřovat ostravskou firmu UT 2002 poslance Petra Wolfa, která v minulosti dostala od ministerstva životního prostředí dotaci 4,5 milionu korun, z níž ale třetina byla podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a ministerské kontroly vyplacena neoprávněně.

Foto: ČTK

Poslanec Petr Wolf

Článek

Uvedla to v pátek Česká televize (ČT). Wolf, který letos v červnu kvůli údajným výhrůžkám vystoupil z ČSSD, řekl ČT, že neví, že se o něj policie zajímá. Znovu popřel, že dotace byla zneužita.

Podle ČT se policie o firmu zajímá kvůli podezření z trestných činů úvěrový podvod a zneužívání pravomoci veřejného činitele. "Poté, co my jsme tu situaci pouze monitorovali a vyhodnocovali jsme některé materiály, jsme se rozhodli zahájit úkony. V tuto chvíli však ve věci není obviněna žádná konkrétní osoba," řekl ČT mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

ČT připomněla, že v rozporu se zákonem bylo z dotace vyplaceno více než 1,3 milionu korun. Peníze měla firma vydat údajně za zcela bezcenné analýzy, které jsou volně dostupné na internetu. Kromě lidí, kterým byly peníze vyplaceny, se policie zajímá také o zatím neznámou osobu z ministerstva životního prostředí, která se na podvodu měla podílet, informovala dále ČT.

"Naše kontroly zde žádnou trestní odpovědnost u kohokoli ze zaměstnanců ministerstva životního prostředí neodhalily. Komise, která doporučila ten projekt k podpoře, těžko mohla dopředu tušit, že držitel grantu potom nevyužije prostředky v budoucnu tak, jak má," řekl ČT mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Wolf ČT řekl, že dotace zneužita nebyla. "To jsou úvahy nějaké komise. Takových zpráv najdete všude spoustu. A právníci toto vyvrátili, zdůvodnili. Otázkou je, zda to někdo chce slyšet, nebo ne," uvedl.

Wolf po odchodu z ČSSD obvinil jejího předsedu Jiřího Paroubka, že se ho při volbě prezidenta republiky počátkem roku snažil vydírat. Prý Wolfovi řekl, že když nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní informace o údajných nesrovnalostech při čerpání dotace v jeho firmě. Paroubek pokus o vydírání popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám