Hlavní obsah

Ostravský soud očistil ředitele Ostroje

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek zprostil obžaloby generálního ředitele strojírenské společnosti Ostroj Opava Vladimíra Trochtu a místopředsedu dozorčí rady této firmy Václava Kratochvíla. Muži stáli před soudem kvůli kontroverzním finančním transakcím, kterými se měli neoprávněně obohatit o 55 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný ředitel Ostroje Vladimír Trochta (na snímku) u soudu vyhrál. Žalobce se ale odvolal.

Článek

Jde už o druhý verdikt nad oběma manažery - poprvé je stejný soud uznal vinnými a poslal Trochtu na šest let do vězení a Kratochvíla na pět let.

Vrchní soud v Olomouci ale první rozsudek zrušil a nařídil krajskému soudu případ znovu posoudit a vyžádat si doplnění důkazů.

Státní zástupce vinil Trochtu a Kratochvíla z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Obžalovaní ovládli Ostroj v roce 2001, kdy byl na pokraji bankrotu. Na základě finančních transakcí mezi několika firmami, z nichž jednu nechali založit v daňovém ráji Panenských ostrovů, podnik sice částečně oddlužili, zároveň se ale podle obžaloby neoprávněně obohatili o 55 miliónů.

Chtěli rozvoj společnosti

To ale manažeři od počátku odmítali s tím, že když podnik získali, zjistili, že je na pokraji bankrotu a snažili se ho obchodováním s vlastními dluhy postavit na nohy. „Transakce byla jediná možná a správná. Umožnila rozvoj společnosti,“ hájil se Trochta.

Kauza přitom není jedinou, kterými se soudy v souvislosti s opavským Ostrojem zabývaly. Obžalobě z porušování povinností při správě cizího majetku čelili členové bývalého managementu Josef Mohyla a Stanislav Budírský. V letech 1995 až 1997 měli podle obžaloby podnikatelům z Ostravska z firemní pokladny neoprávněně vyplatit 59,2 miliónu korun. Krajský soud v Ostravě ale oba manažery a také další čtyři podnikatele obžaloby zprostil a rozsudek letos v květnu nabyl právní moci poté, co ho potvrdil i Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám