Hlavní obsah

Peníze od mafiánů šly do kapsy elitního detektiva

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kapsy šestatřicetiletého detektiva z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) šly špinavé peníze z trestné činnosti, které jeho kolegové zajistili u zadržených zločinců. S tímto podezřením přišli sami kriminalisté a upozornili na to Inspekci ministra vnitra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Šetření uvedeného policisty jsme ukončili a podali návrh na zahájení trestního stíhání pro trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele a zpronevěry,“ sdělila ve čtvrtek Právu mluvčí inspekce Martina Lídlová. Podle ní státní zástupce návrh akceptoval a policistu z uvedených trestných činů obvinil. Další informace však Lídlová nesdělila. Potvrdila pouze, že policista zpronevěřil finanční hotovost.

Hovořit o podrobnostech nechtěla ani šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná. „Vyšetřování je na začátku. Proti zahájení trestního stíhání si obviněný podal stížnost. Dokud o ni nerozhodne nadřízené městské státní zastupitelství, nechci se zmiňovat o detailech,“ vysvětlila Pokorná.

Sdílnější nebyl ani mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. „Podnět Inspekci ministra vnitra šel z našeho útvaru. Při kontrolní činnosti jsme zjistili podezření na konkrétního člověka. Vyšetřování už je v kompetenci jiných složek,“ řekl Hanták s tím, že policista je v současné době postaven mimo službu. Právo se pokusilo kontaktovat i obviněného detektiva, měl ale vypnutý mobilní telefon.

Obviněn i ze zneužití pravomoci veřejného činitele

Stejného policistu trestně stíhá za podobné jednání i plzeňské státní zastupitelství. Letos na jaře ho žalobce obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele. „Jako příslušník policie nenaložil se zajištěnými penězi tak, jak mu to ukládaly interní předpisy. Neuložil je na příslušný účet a ani je nepředal odpovědným pracovníkům policie, čímž nedbal ochrany práv osob, kterým byly ty částky odejmuty. Vědomě tak zmařil následnou legální dispozici s těmito finančními prostředky,“ uvedla Renata Havelková z Krajského státního zastupitelství v Plzni.

Šlo o to, že policista neuložil na speciální konto státního zastupitelství sto tisíc korun, které zajistili jeho kolegové při domovní prohlídce u obchodníků s drogami. Případ měl tehdy jako vyšetřovatel na starosti. Na to, že peníze chybějí na speciálním kontě, se přišlo v závěru loňského roku, kdy část zabavených peněz měla být z rozhodnutí soudu vrácena zpět majitelům s tím, že se nejedná o výdělek z trestné činnosti.

Stíhaný policista tehdy jakoukoliv vinu odmítl. „Zajištěné peníze jsem osobně odnesl do banky. Pro sebe jsem si udělal kopii potvrzení o vkladu, kde je i můj podpis, a originál jsem odevzdal svému nadřízenému,“ sdělil tehdy Právu. Rezolutně však odmítl, že by peníze použil pro svoji potřebu. „Pro mě to je také záhada. Nedokážu si to vysvětlit,“ dodal.

Podle informací Práva se policista své jednání snažil částečně zakrýt. V roce 2004 při odchodu z plzeňské kriminálky předložil údajně padělanou kopii pokladní složenky, která měla potvrzovat, že peníze na konto státního zastupitelství vložil. I přes stíhání ho tehdy podržel jeho nadřízený.

„Ta věc už je staršího data, kdy ještě nebyl na našem útvaru. V této chvíli ředitel útvaru neuvažuje o tom, že by ho stavěl mimo službu,“ prohlásil tenkrát mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám