Hlavní obsah

Pozůstalí po obětech heparinového vraha chtějí miliónové odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Pozůstalí po obětech Petra Zelenky, který v havlíčkobrodské nemocnici heparinem zavraždil sedm lidí, žádají u soudu po nemocnici miliónové odškodné. Krajský soud v Hradci Králové se prvními žalobami začne zabývat 21. října.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze

Článek

Každý z pozůstalých žádá jeden milion korun jako náhradu nemajetkové újmy. Řekl to ve čtvrtek mluvčí hradeckého soudu Michal Strnad.

Soud nejprve začne projednávat žalobu podanou manželkou Františka Škvařila, který podle spisu zemřel na následky podání heparinu v havlíčkobrodské nemocnici 11. června 2006. Ve stejný den soud začne jednat o žalobě Josefa Šimůnka. Jeho manželka Marie Šimůnková podle obžaloby zemřela na následky podání heparinu 25. srpna 2006.

Hradecký soud v této kauze eviduje ještě další dvě žaloby. Jedna z rodin chce po nemocnici deset miliónů korun. "Jednání o těchto žalobách ještě není nařízeno," řekl Strnad.

Zelenka dostal doživotí

Zelenku pražský vrchní soud letos v červnu potrestal doživotním trestem vězení za vraždy sedmi pacientů havlíčkobrodské nemocnice a deseti pokusů o vraždu.

Kraj Vysočina již v únoru 2007 rozhodl, že rodinám poškozených v případu nemocničních vražd pošle dohromady přes milión korun. Rodinám pozůstalých daroval 100 000 korun, pacientům, kteří pokus o vraždu přežili, poslal 20 000 korun. Mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo dnes řekla, že nemocnice o termínu projednávání žalob ví, postup zdravotnického zařízení nechtěla předjímat.

Petr Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům způsobil závažné zdravotní komplikace a zředění krve, někteří lidé vykrváceli. Zelenka své jednání původně vysvětloval tím, že chtěl zažít akci. Během přípravného řízení se Zelenka ke spáchání všech činů doznal, při hlavním líčení uvedl, že heparin podal pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavuje. K původnímu přiznání jej prý donutili policisté násilím.

Zelenka na začátku září podal k Nejvyššímu soudu dovolání proti svému trestu. Nesouhlasí hlavně se závěry odborných lékařských posudků. Nejvyšší soud je pro Zelenku poslední šance, jak se vyhnout doživotnímu trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám