Hlavní obsah

BIS: Mafie z východu využívá českou justici, státní správu i policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontakty a vazby ve státní správě, policii, justici a okolí politiků jsou v Česku pro skupiny organizovaného zločinu prostředkem, jak legalizovat své zisky. Ve výroční zprávě za loňský rok zveřejněné ve čtvrtek to uvádí Bezpečností informační služba (BIS). V roce 2007 byly podle kontrarozvědky nejvýznamnější skupiny ruskojazyčné, kavkazské a balkánské.

Foto: Milan Malíček, Právo

Organizovaný zločin legalizuje své zisky díky kontaktům se státní správou a policií.

Článek

Při navazování kontaktů se státními strukturami hraje významnou roli korupce, tvrdí kontrarozvědka.

"Tradičním těžištěm jejich zájmu je veřejná správa, policie a justice. Právě kontakty a vazby směřující do těchto oblastí jsou prostředkem k legalizaci aktivit a zisků těchto skupin," uvádí zpráva BIS.

Organizovaný ruskojazyčný zločin má podle tajné služby vazby na podnikatele, blíže nespecifikované "poradce státních činitelů" a osoby "s rozsáhlými klientskými vazbami na některé bývalé i současné politiky nebo vysoké státní úředníky".

Spolupracují také s odborníky

"Kromě rozsáhlých kontaktů do českého kriminálního prostředí spolupracují tyto skupiny při realizaci svých zájmů také s odborníky - právníky, finančníky a poradci různého druhu a zaměření," varuje BIS.

Gangy s ruskými kořeny se v roce 2007 snažily o překonání vnitřních rozporů a sjednocení pod jednu autoritu, takzvaného "vora v zakoně", tedy ruskou alternativu mafiánského kmotra.

"Tuto snahu zkomplikoval násilný konflikt mezi čečenskou a arménskou skupinou, který vyvrcholil pokusy o zavraždění jednoho z vysokých představitelů jedné ze skupin. Najatý vrah byl na základě informací BIS zadržen policií," uvádí zpráva. Napětí však přetrvává, ruskojazyčné skupiny se prý nedokázaly dohodnout na rozdělení území v hlavním městě.

Na Moravě roste vliv ukrajinské mafie

Zejména na Moravě a v Brně rostl podle BIS vliv ukrajinské, takzvané Luhaňské skupiny organizovaného zločinu. Ukrajinci neuznávají žádné "zákony" respektované v tomto prostředí a aktivní jsou především v oblasti obchodu se zbraněmi, ve vymáhání dluhů a výpalného, zajišťování prostitutek z Ukrajiny, únosů lidí a vražd.

BIS ve zprávě také uvádí, že zaznamenala, ale ne zcela prověřila, signály o snahách ovlivňovat soudy při rozhodování o trestech vězení. Podle kontrarozvědky to znamená, že někteří advokáti postupují přinejmenším v rozporu s etickými normami. "Jde zejména o zneužívání klientských, přátelských i profesních vazeb jak do justičního či policejního prostředí, tak do podsvětí," tvrdí zpráva.

BIS prý také disponuje informacemi o snahách některých bývalých policistů využívat své staré kontakty ve svůj prospěch. Expolicisté se snaží ovlivnit vyšetřování, které je proti nim vedeno, nebo legalizovat své nezákonné příjmy.

Organizovaný zločin si začal podle BIS zavazovat už studenty vysokých škol. Studium se jim snaží ulehčit a tak si je zavázat hlavně tam, kde si zvyšují kvalifikaci pracovníci státní správy nebo příslušníci bezpečnostních složek.

Reklama

Výběr článků

Načítám