Hlavní obsah

Soud poslal autory neonacistického časopisu za mříže

– HAVLÍČKŮV BROD • Aktualizováno

K nepodmíněným trestům odnětí svobody odsoudil ve čtvrtek okresní soud v Havlíčkově Brodě Erika Sedláčka a Libora Budíka za vedení neonacistického internetového časopisu. Sedláček má strávit ve vězení s ostrahou tři roky, Budík byl odsouzen k dvouletému trestu ve vězení s dozorem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Erik Sedláček u soudu

Článek

Soud obžalovaným prokázal trestný čin podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka.

Sedláček se na místě odvolal, Budík si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Tu si ponechal také státní zástupce s tím, že si počká na písemné zdůvodnění verditku. V zásadě je ale s rozsudkem spokojen.

"Propagace nacismu je sama o sobě nebezpečným jednáním, prostřednictvím internetu se jeho nebezpečnost ještě zvyšuje. Nepodmíněné tresty jsou zcela na místě, přestože obžalovaní dosud nebyli soudně trestáni," řekl novinářům žalobce Zdeněk Štěpánek.

:. Libor Budík se svou advokátkou u soudu.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Oba muži působili postupně v letech 2003 a 2004 jako šéfredaktoři a autoři textů internetového časopisu Poslední generace. Články v časopise podle soudu obsahovaly nenávistná vyjádření vůči Židům a vyzývaly k jejich likvidaci, otevřeně zpochybňovaly holocaust. Autoři se hlásili k myšlenkám nacionálního socialismu.

Budík nezapírel, Sedláček odmítl vypovídat

Třicetiletý Budík u soudu argumenty obžaloby nepopíral. Působení v časopise i autorství textů doznal, prohlásil však, že konkrétní články si nepamatuje. Potvrdil své působení ve funkci šéfredaktora, své názory však údajně už změnil a má jiné starosti. "Nepořádal jsem žádné demonstrace ani další podobné akce," řekl Budík.

Šestadvacetiletý Sedláček, který v souvislosti s případem strávil několik měsíců ve vazbě, u soudu využil práva nevypovídat. Jeho autorství článků podepsaných pseudonymem Sedlis-Diehard podle žalobce dostatečně prokázaly znalecké posudky.

Sedláček vešel ve známost organizováním pochodu pražskou židovskou čtvrtí během výročí Křišťálové noci. Je představitelem Mladých národních demokratů. Příznivci tohoto uskupení často pocházejí z nejtvrdší ultrapravicové skupiny Národní odpor.

Podle serveru antifa.cz patří Sedláček z Ledče nad Sázavou spolu s Milanem Hrochem a Michalem Podolákem z Jihlavy k intelektuální špičce neonacistické scény na Vysočině. Do povědomí antifašistů se zapsal pod pseudonymem Sedlis-Diehard. Figuruje na druhém místě kandidátky Dělnické strany pro krajské volby na Vysočině.

Reklama

Výběr článků

Načítám