Hlavní obsah

Úplatky od cizinců zvyšovaly pracovní tempo policistek

Právo, Patrik Biskup
KARLOVY VARY

Cizinci si chodí k úředníkům do kanceláří, jak se jim zlíbí. Svým „ovečkám“ předávají úplatky pro zvýšení pracovního nasazení, a to dokonce před očima jejich šéfů. Tohle není žádný scénář filmu s korupční zápletkou - to je reálný obrázek fungování oddělení cizinecké policie v Karlových Varech na přelomu loňského a letošního roku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová přichází do soudní síně.

Článek

Přitom jde o stejné pracoviště, kde před třemi lety vyplavala na povrch jedna z největších korupčních afér v policii po roce 1989 s hlavními aktéry Radkem Kocábem a Pavlem Kábrtem. Oddělení poté prošlo kompletní personální výměnou. A právě nové tváře měly pošramocenou image této policejní služebny vylepšit. Stal se ale pravý opak. Kolotoč úplatků související s agendou vyřizování pobytů cizinců v ČR pokračoval dál.

Před okresním soudem v Karlových Varech se v úterý zpovídaly z přijímání úplatků policejní inspektorky Radka Kadlecová a Michaela Krýslová. Lavici obžalovaných pak doplnila pětice cizinců stíhaných za podplácení.

"Od roku 2007 jsem si přišla na úplatcích na 145 tisíc korun,“ přiznala ve své výpovědi osmadvacetiletá Kadlecová. „Cizinci mi začali sami nabízet peníze za to, že jejich žádosti vyřídím rychle,“ pokračovala dnes již bývalá policistka. Odměnu bokem dostávala jak přímo na pracovišti, tak i mimo něj.

„Pro peníze jsme si s kolegyní chodily i na tržnici. Přebíraly jsme je v obálce ve zkušební kabince,“ četl z výpovědi Kadlecové v přípravném řízení samosoudce Tomáš Mahr. Před soudem totiž expolicistka odmítla vypovídat.

Peníze, alkohol, kafe...

Druhá, dnes už také bývalá policistka, Michaela Krýslová před soudem popsala situaci, kdy v prosinci loňského roku přišel na služebnu Vietnamec Tram Nguyen přezdívaný Michal a v kancelářích začal policistům rozdávat dárky.

„Přinesl asi čtyřicet lahví drahého alkoholu a kafe. Byl u toho i tehdejší zástupce vedoucího oddělení Slíž. Když pak šéf odešel, Tram ke mě přiskočil a strčil mi do kapsy ještě obálku, kde byly čtyři pětitisícovky. Peníze jsem mu ale později vrátila. Nevěděla jsem totiž, za co mi je dává,“ prohlásila u soudu Krýslová. Další peníze, asi 60 tisíc korun, které dostala v obálce na tržnici, si už ale nechala. Proč? To před soudem nedokázala vysvětlit.

Pomohla kamera

K odhalení nepoctivých policistek použili detektivové z Inspekce ministra vnitra tajnou kameru, kterou umístili do jedné z kanceláří. Dění tam tak mohli přímo monitorovat. Na záběrech jsou vidět některé předávky peněz. Video patří k důkazním trumfům státní zástupkyně.

Cizinci, kteří jsou v této kauze stíhání pro podplácení, se k celé záležitosti postavili rozdílně. Například Kazaška Irina Kamaletdinová přiznala, že jednu z policistek podplácela, aby její věci vyřizovala rychleji. „Do obálky jsem jí pokaždé dala tisícovku nebo dvě a vložila mezi žádost k přihlášení pobytu mého klienta,“ vypověděla cizinka.

Naopak Vietnamec Tram se hájil tím, že peníze nedal ve smyslu uplácet za službu, ale že šlo pouze o dárek. „Obě ženy se mi líbí. Jsou hezké a sympatické a ze všech těch policistů byly nejochotnější a nejrychlejší. Vyřizovali vše bez potíží. Chtěl jsem ocenit jejich práci,“ uvedl před soudem.

Další dva jeho krajané jakékoliv předání peněz u soudu popřeli. Jeden z nich dokonce tvrdil, že ho k přiznání přinutil při výslechu státní zástupce.

Soud bude pokračovat výpověďmi dalších svědků. Rozsudek se dá očekávat ještě v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám