Hlavní obsah

Svědkyni proti Čunkovi zmírnili obvinění, místo deseti jí hrozí tři roky

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie končí vyšetřování údajného křivého svědectví Marcely Urbanové proti vicepremiérovi a šéfovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi. Kriminalisté přitom původní obvinění překvalifikovali, místo deseti let vězení tak nyní Urbanové hrozí maximálně tři roky.

Článek

Právu to v úterý řekla sama Urbanová poté, co se na policii začala seznamovat se spisem. 

„Důvodem snížení sazby je prý fakt, že se neprokázalo, že bych já nějak aktivně obcházela média a zásobovala je informacemi o panu Čunkovi, jak psal ve svém trestním oznámení na mě,“ vysvětlila Urbanová.

Jedním dechem také dodala, že věří v osvobozující verdikt soudu. „Vzhledem k tomu, že jsem nic nespáchala, je pro mě samozřejmě jakákoliv, tedy i snížená trestní sazba nepřijatelná,“ zdůraznila Urbanová.

Policie podle ní také nakonec vyhověla jejímu návrhu na to, aby byl k případu připojen i původní spis týkající se vyšetřování údajného půlmiliónového úplatku, se kterým se měl Čunek ještě jako starosta Vsetína Urbanové podle jejího svědectví pochlubit.

Seznamování se spisem, kterým formálně končí policejní vyšetřování, se proto odkládá na začátek října. Policie poté zřejmě předá spis státnímu zástupci s návrhem na obžalobu Urbanové.

Podle kriminalistů bývalá Čunkova sekretářka policii lhala o okolnostech, za jakých podle ní Čunek v roce 2002 údajný úplatek přijal. Podle žalobců „úmyslně uváděla nepravdy“.

Výbor na ochranu Marcely Urbanové

Představitelé nedávno vzniklého Výboru na ochranu Marcely Urbanové v čele s publicistou Petrem Uhlem nicméně tvrdí, že stíhání Urbanové pro křivé svědectví je snahou „o zastrašení kohokoliv, kdo by chtěl vypovídat proti mocným“.

Původně hrozil Urbanové až desetiletý trest proto, že Čunek při své výpovědi údajně řekl, že kvůli jeho trestnímu stíhání, které zapříčinila svou výpovědí právě Urbanová, přišel o vicepremiérský plat.

Urbanová tak byla podezřelá, že způsobila škodu přesahující půl miliónu korun. Nyní je stíhaná v mírnějším odstavci, takže ji hrozí trest od šesti měsíců do tří let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám