Hlavní obsah

Soud potvrdil rok vězení pro bývalého starostu za přijetí úplatku

Právo, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC
Aktualizováno

Za přijetí 150tisícového úplatku si podle rozsudku liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem odpyká 32letý exstarosta Nového Boru Radek Nastič rok vězení. Zároveň mu soud uložil pokutu ve výši 100 tisíc korun a zákaz činnosti na pět let v samosprávě.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bývalý starosta Nového Boru Radek Nastič

Článek

Liberecký krajský soud o případu rozhodoval v úterý v odvolacím řízení. Potvrdil tak prakticky dubnový rozsudek Okresní soud v České Lípě, který ale Nastičovi vyměřil ještě o 50 tisíc korun vyšší pokutu.

Soud tak nevyhověl obhajobě, která pro Nastiče žádala podmíněný trest. Nastič proto zvažuje, že si podá ještě dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Trest ale bude muset stejně nastoupit, než případně soud o dovolání rozhodne.

Případ ambiciózního exstarosty Radka Nastiče, který stál v čele novoborské radnice za ODS několik let, začal v prosinci 2006. Tehdy si měl Nastič říci podnikateli Lubomíru Bártovi o úplatek 150 tisíc korun za prodej městského bytu.

Policisté nakonec zadrželi Nastiče 1. března 2007 ve chvíli, kdy si chtěl úplatek převzít. „Je mi to líto a lituji toho. Peníze ale nebyly pro mě, ale pro fotbalový klub,“ hájil se exstarosta. Obchod s domem městské zastupitelstvo následně 21. března 2007 pozastavilo a ve stejný den Nastiče odvolalo z místa starosty. Učinilo tak v době, kdy byl politik ve vazbě.

V případu bývalého novoborského starosty rozhodovaly soudy přitom třikrát. Úplně původně byl odsouzen trestním příkazem v říjnu 2007 za přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele k roční podmínce s odkladem na dobu dvou let a peněžitému trestu 100 tisíc korun.

Tehdy se v Nastičově kauze vůbec nekonalo hlavní líčení a rozhodnutí vydal soudce Vlastimil Nedvěd takzvaným trestním příkazem. Odvolala se proti němu ale českolipská státní zástupkyně. Verdikty okresního i krajského soudu pak změnily podmíněný trest na nepodmíněný a přidaly ještě zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám