Hlavní obsah

Policisté vyjdou v říjnu demonstrovat do ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prostranství před pražskou budovou ministerstva vnitra čeká prvního října demonstrace. Svou nespokojenost přijdou vyjádřit policisté a příslušníci dalších bezpečnostních složek. V pondělí o tom rozhodli předáci jejich odborových organizací. Podle nich je nátlaková akce jediným možným řešením současné situace v resortu. Ministr vnitra Ivan Langer je postojem odborů zklamán a překvapen.

Článek

Informaci o stávce přinesl server Policista, který provozuje stejnojmenné občanské sdružení. Demonstraci podpořila valná většina delegátů. Odbory k demonstraci přistoupily po zasedání české vlády, která v pondělí odsouhlasila návrh státního rozpočtu. Podle odborářů nebyly splněny jejich požadavky.

„Toto rozhodnutí vlády bereme jako hozenou rukavici odborovým svazům bezpečnostních složek a všem příslušníkům, kteří v nich slouží. Je to plivnutí do tváře všem poctivým lidem kteří se snaží pomáhat a chránit,“ uvádí se na serveru.

Langer důvodům demonstrace nerozumí

Podle ministra Langera "neexistuje věcný důvod pro demonstraci." Změnu tarifních tabulek podle něj nelze provést v horizontu několika měsíců.

Odboráři a vedení policie a ministerstva vnitra minulý týden o mzdových požadavcích jednali a podle dostupných informací se jim podařilo dospět k dohodě. Policejní odboráři dlouhodobě požadují zvýšení zejména platů v krajích, kde mzdy ještě nerostly.

Langer v reakci na rozhodnutí odborů uvedl: "Na jednání jsem řekl, že jsme v roce 2009 připraveni pracovat na nové tarifní tabulce, ale očekávám první návrh od odborů. Bylo jasně řečeno, co a v jakém časovém horizontu je možné udělat."

Mzdy se prý nezvýšily všem

Odměňování příslušníků bezpečnostních sborů je podle odborářů nesystémové, protože mzda se nezvýšila všem. Odboráři požadují, aby vláda na příští rok připravila novou tarifní tabulku platů, která by údajné chyby odstranila.

Odboráři také mají dlouhodobě výhrady k novému služebnímu zákonu, který změnil pravidla služby policistům, hasičům, dozorcům ve věznicích i celníkům. Kritizují, že nemají proplacenou část přesčasů a služeb o svátcích a prý jsou porušována i další jejich práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám