Hlavní obsah

Vlaky v Praze stály, zloději ukradli kabely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kvůli krádeži telekomunikačního kabelu nejezdily vlaky mezi pražským Hlavním nádražím a vršovickým nádražím a mezi Hlavním nádražím a smíchovským nádražím. V půl dvanácté správa cest opravila zabezpečovací zařízení a během odpoledne se na nádraží začnou vracet vlaky.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Pohled na místo, kde byl kabel ukradnut.

Článek

Odcizení kabelu v prostoru Hlavního nádraží bylo zjištěno kolem 3:30, případ vyšetřuje policie. "Na hlídání není kapacita," uvedl Pavel Halla, mluvčí Správy železniční dopravní cesty. "Jednáme ve spolupráci s policií ČR a dalšími firmami o možném zabezpečení staveniště v areálu hlavního nádraží, po rekonstrukci bude většina kabelů v zemi," doplnil.

Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek sdělil, že zloději byli před útěkem z místa činu vyrušeni drážními pracovníky. Krádeže barevných kovů podle něj nejsou nijak výjimečné a pachatelé se rekrutují především z řad bezdomovců, kteří následně svůj lup prodávají ve sběrnách.

"Ke krádeži došlo přímo mezi nástupišti a tunely na Hlavním nádraží, jde o bezpečnostní a komunikační kabel, který z důvodů rekonstrukce nebyl zakopán," uvedl Halla.

"Momentálně se musí přes 100 spojů letovat, od 11 hodin se začne testovat spojení, od 12 nebo 12:30 se vlaky rozjedou," řekl dopoledne Právu Halla.

Mezi Hlavním nádražím a Smíchovem jezdila kyvadlově elektrická souprava. Vlaky od Plzně končily na Smíchově, vlaky od Českých Budějovic ve Vršovicích, vlaky od Hradce Králové ve Vysočanech.

Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení, které způsobili zloději kovů, byl zhruba sedm hodin zastaven provoz mezi Hlavním nádražím a stanicí Smíchov i v pondělí.

Osobní a dálkové vlaky ve směru Turnov začínaly a končily na nádraží Praha-Vysočany, kde budou začínat a končit i dálkové vlaky na Hradec Králové.

České dráhy se cestujícím omlouvají za vzniklé komplikace. Cestující si mohou v pokladnách drah vyzvednout jízdenky na pražskou hromadnou dopravu a k cestě na Smíchov a do Vysočan využít spoje MHD.

Takovou drzost nepamatují

„K pondělní poruše došlo deset minut před patnáctou hodinou, v tuto chvíli pracovníci AŽD zjistili, že v prvním vinohradském tunelu došlo ke krádeži kabelu zabezpečovací a sdělovací techniky, na místě se už pracuje,“ řekl v pondělí před sedmnáctou hodinou Právu mluvčí Správy železniční dopravní (SŽDC) cesty Pavel Halla.

Podle jeho slov železničáři podobnou drzost zlodějů nepamatují. „Došlo k tomu za bílého dne přímo v centru Prahy, to je neuvěřitelné,“ poznamenal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám