Hlavní obsah

Karlu Srbovi vykradli dům ve Stochově

Právo, Josef Koukal
PRAHA
Aktualizováno

Bývalému sekretáři ministerstva zahraničí Karlu Srbovi, který si odpykává osmiletý trest za přípravu vraždy novinářky, vykradli neznámí pachatelé dům ve Stochově u Kladna. Podle zdroje obeznámeného s případem bylo z domu odcizeno na 250 tisíc amerických dolarů a 500 tisíc korun.

Článek

Případ ohlásila kladenské policii Srbova manželka Markéta. Statek ve Stochově je v katastru nemovitostí veden na Srbovu matku Marii. Policie okolí domu uzavřela.

"Pachatelé se dovnitř dostali po vyřazení elektronického bezpečnostního systému,“ uvedl zdroj. Markéta Srbová od rána vypovídá na policii.

Dům Karla Srby ve Stachověfoto: Právo/Milan Malíček

Srbová zjistila, že v domě někdo byl, údajně po svém návratu z dovolené v Bulharsku. „Vím, že ve středu dům navštívila dcera mého manžela z prvního manželství Martina. Spolu se čtyřmi muži, kteří přijeli v bílé dodávce ovoce-zelenina prý prohlašovala, že mě jde vystěhovat. Protože jsem byla v zahraničí, poslala jsem na místo alespoň svou matku, která s nimi krátce mluvila. Z domu odvrtali zámky u dveří, takže teď do svého domu nemůžu a s dcerou musíme bydlet provizorně u známých v Praze.“

Srbova dcera Martina měla být podle informací Práva předvolána ke kladenské policii na pondělní 10 hodinu dopoledne. Protože se ale nedostavila, nemohla policie v doprovodu Markéty Srbové dům prohlédnout a upřesnit rozsah škod.

Srbovi se rozvádějí

„Nechci se přesně vyjadřovat k věcem nebo částkám, které z domu zmizely,“ řekla Právu Srbova manželka. Nepřímo však potvrdila, že informace o finanční hotovosti, které má Právo k dispozici jsou přesné. „Ano, takto vysokou hotovost jsme měli,“ uvedla Srbová. Zároveň odmítla, že by peníze pocházely z více než patnáctimiliónové sumy, kterou Srbovi musela vrátit policie letos na jaře.

Policie Srbovi vracela peníze zadržené při domovních prohlídkách v době jeho zatčení. Když se neprokázalo, že by pocházely z trestné činnosti. Údajné vloupání do Srbova domu může souviset i s napjatou situací kolem jeho rozvodu.

„Mohu potvrdit, že jsme v rozvodovém řízení,“ uvedla Markéta Srbová. „Rozvod navrhuji já po událostech posledních šesti let. Jsem totiž ze všeho příliš unavená,“ dodala Srbová.

"Vyšetřujeme to jako trestný čin krádeže, podrobnosti nebudeme zveřejňovat," řekla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Srba si odpykává trest za přípravu vraždy

Bývalý agent vojenské rozvědky a sekretář ministerstva zahraničí za Jana Kavana Karel Srba byl odsouzen v létě 2003 k osmi letům vězení za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Proti rozsudku se Srba i jeho dva spolupachatelé Eva Tomšovicová a Michal Novotný, kteří vyvázli s nižšími tresty, odvolával až k Nejvyššímu soudu. Ten verdikt potvrdil loni v říjnu. Při Srbově zatýkání v roce 2002 policie zabavila v jeho domě 15,5 miliónu korun. Tyto peníze musela rodině loni vrátit, protože se neprokázalo, že pocházejí z trestné činnosti.

Srbův advokát Miroslav Kříženecký tehdy požadoval, aby byly Srbovi vráceny i další peníze zabavené údajně právě na statku ve Stochově, který byl vykraden.

Reklama

Výběr článků

Načítám