Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči havarovali při kondiční jízdě

Právo, Pavel Karban

Šok v sobotu málem dostali všichni dobrovolní hasiči z Vratimova u Ostravy. Šest jejich členů vyjelo odpoledne na kondiční jízdu s novou cisternou Renault Midlum, do cíle ale nedojeli. V obci se střetli s osobním autem, z nehody vyšli dva muži s těžkým zraněním.

Článek

Automobilová stříkačka v hodnotě bezmála pět miliónů korun, kterou měli vratimovští hasiči představit slavnostně veřejnosti až za týden, absolvovala v sobotu svoji takzvanou kondiční jízdu.

„Jeli jsme po hlavní, najednou přijelo z vedlejší silnice osobní auto a přímo pod kola cisterny,“ popsal Michal Vieroň, člen jednotky Sboru dobrovolných hasičů Vratimov, který byl v době střetu v kabině auta. Osobní vozidlo Renault Laguna skončilo pod levým předním kolem hasičského auta. To se po nárazu naklonilo na jeden bok a když se vrátilo na všechna kola, stalo se neovladatelným. „Přejeli jsme nějaký živý plot a čelně narazili do stromu,“ vysvětlil hasič.

Škoda je podle odhadu hasičů přibližně miliónová. „Kabina je úplně zrušená,“ povzdychl si Vieroň s tím, že dva jeho kolegové si při nehodě zlomili nějaké kůstky na noze. Dohromady se mělo zranit pět dobrovolných hasičů a řidič osobního renaultu. Tomu osádka cisterny poskytla předlékařskou pomoc. „S nasazeným krčním límcem jej předali rychlé záchranné službě,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla utrpěl nejvážnější zranění šestatřicetiletý šofér osobního auta. „Měl poruchu vědomí s podezřením na poranění mozku jej vrtulník Letecké záchranné služby transportoval na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice,“ uvedl. Se zraněným hrudníkem a nohou vyvázl ze střetu řidič hasičské cisterny. „Toho sanita odvezla do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách,“ dodal Humpl.

Vratimovští hasiči jsou z nehody nešťastní. „Takhle můžeme na slavnostní představení cisterny zapomenout. Naštěstí jsme ještě neprodali tu starou, takže k zásahům můžeme vyjíždět normálně dál, techniku máme,“ ujistil jeden z účastníků nehody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám