Hlavní obsah

VIDEO: Záchranáři našli tělo hledaného Ondřeje v řece

Právo, Novinky, ČTK, pno, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA
Aktualizováno

Záchranáři našli v pátek po poledni tělo pohřešovaného chlapce, který v úterý večer zmizel v Oticích na Opavsku. Tělo leželo v řece Moravici u jezu v Kylešovicích, několik kilometrů od Otic.

Článek

"Mohu potvrdit, že jsme v pátek našli tělo hledaného chlapce ve vzdálenosti asi 150 metrů od jezu.," řekl Novinkám mluvčí policie René Černohorský. Tělo pohřešovaného dvacetiměsíčního Ondřeje, který v úterý večer zmizel v Oticích na Opavsku, objevili policejní potápěči pod hladinou řeky Moravice u jezu v Opavě-Kylešovicích.

Krátce po oznámení nálezu na místo dorazil otec chlapce v doprovodu bratra a starosty Otic. "Muž identifikoval chlapcovo tělo. Je to těžká situace pro celou rodinu. Také pro záchranáře. Čtyři dny jsme věřili, že kluk je někde schovaný a živý," řekl Černohorský.

"Bylo to náročné. Fyzicky, ale taky psychicky. Všichni jsme chtěli, aby to už skončilo. Nikdo z nás jej ale nechtěl najít," doplnil jeden ze záchranářů, kteří se na pátrání podíleli.

Dvouletý Ondřej.

Černohorský dodal, že případ nyní převezme opavský kriminalista, který nařídí provedení soudní pitvy. "Musíme přesně určit příčinu smrti a prověřit všechny okolnosti, které vedly k tomu, že dítě skončilo ve vodě," uvedl mluvčí.

Ráno správce toku kvůli pátrání zastavil vodu v jezu Kylešovicích a poté vodu znovu pustil. Několik svědků přitom údajně spatřilo ve vodě tělo, které zřejmě uvolnil proud. Hasiči pak prošli v rojnici protiproudem koryto Moravice mezi Kylešovickými splavy. Neúspěšně. Pak se obrátili a znovu prohledávali řeku po proudu. Tělo našli u levého břehu řeky.

Čtyři dny intenzivního pátrání

Dvacetiměsíční hoch se ztratil v úterý ze zahrady rodinného domu , která leží na břehu rozvodněného potoku Hvozdnice. Od počátku panovalo podezření, že spadl do vody a utonul.

foto: Mapy.cz /Novinky.cz

Několik dnů prohledávaly desítky policistů, hasičů a dobrovolníků okolí Otic, potápěči a hasiči na člunech hledali i v místní řece. Kvůli vysoké hladině požádali policisté o pomoc také vodohospodáře, kteří ve čtvrtek snížili odtok z přehrady Kružberk na minimum.

„Ve čtvrtek ve 22 hodin jsme snížili odtok z přehrady Kružberk na minimum, což je 1,57 metrů krychlových za sekundu. Více toho bohužel udělat nemůžeme. V řekách jsou ale i tak zvýšené hladiny po třech dnech dešťů,“ řekla v pátek dopoledne mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

I ve čtvrtek v pátrání pokračovalo 48 policistů, 30 hasičů a zhruba 50 dobrovolníků z řad místních občanů. Do akce byli zapojeni i čtyři psovodi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám