Hlavní obsah

Podvod za desítky miliónů odhalil úředník puntičkář

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačila drobná chybička odhalená úředníkem puntičkářem a rafinovaný podvod za desítky miliónů korun nevyšel. Dva podnikatelé z Plzně mohou děkovat pečlivému zaměstnanci Katastrálního úřadu pro Plzeňský kraj za to, že nepřišli o pozemky v hodnotě desítek miliónů korun.

Článek

Ty se za jejich zády pokusil na sebe přepsat čtyřiapadesátiletý muž z Plzně. A málem mu to vyšlo.

„Padělal kupní smlouvu, podle které měl jako kupující od prodávajících dvou podnikatelů koupit pozemky ve Zruči u Plzně. Součástí kupní smlouvy byla i falešná notářká ověřovací doložka, která měla potvrdit, že kupní smlouvu oba prodávající skutečně podepsali,“ popsal jednání muže zdroj obeznámený s policejním vyšetřováním.

K převodu pozemků ale nakonec nedošlo. „Úředník zjistil malou nesrovnalost v čísle jedné z parcel. Chtěl si ji ověřit u původního majitele pozemku. Ten ale vůbec netušil, že něco prodal. Do případu se proto vložila kriminálka,“ doplnil zdroj.

Muže, který měl zřejmě v úmyslu získané pozemky obratem prodat, policisté obvinili z trestného činu podvodu ve stádii pokusu. Za to mu v případě uznání viny hrozí až dvanáct let vězení.

Lukrativní pozemky

Podle informací Práva se jednalo o velmi lukrativní pozemky, které byly zahrnuty do územního plánu obce jako stavební parcely. Jejich cenu soudní znalec vyčíslil na bezmála 25 miliónů korun. Právě lokalita ve Zruči patří mezi nejvyhledávanější místa pro bydlení.

Právo dále zjistilo, že podpisy prodávajících vlastníků pozemků podle úředního razítka měla ověřit na kupní smlouvě mladoboleslavská notářka Eva Vágnerová. „Nic takového jsem neudělala. Ta jména mi vůbec nic neříkají. Někdo si musel vyrobit kopii mého razítka. Nemám tušení, proč si vybrali zrovna mne. Byla jsem z toho zděšena,“ sdělila Právu notářka.

Ta po této nepříjemné zkušenosti už úřední dokumenty neověřuje pouze klasickým razítkem. „Používám navíc speciální nálepky s ochrannými prvky, které se jen těžko dají zneužít,“ sdělila notářka. Podle ní jsou notáři proti podvodníkům téměř bezmocní.

To potvrdil i prezident Notářské komory ČR Martin Foukal. Ten vidí řešení například v tom, že by výroba razítek se státním znakem byla svěřena pouze některým firmám a byla by pod přísnou evidencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám