Hlavní obsah

Pobodala nožem druha, dostala podmínku

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Jednatřicetiletá Petra Poláková z Trutnova se pokusila vážně ublížit na zdraví svému druhovi Michalu Mackovi. To je mínění senátu Krajského soudu v Hradci Králové, který mladou ženu ve středu potrestal dvěma lety vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtyř let.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petra Poláková v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

Soud navíc Polákové uložil povinnost podrobit se sociálnímu výcviku, aby dokázala zvládat zátěžové situace.

Jak Poláková u soudu vypověděla, asi pětileté společné soužití a Mackem mělo v posledních letech daleko do idylického vztahu. „Byla to katastrofa,“ netajila se. Hádky a vzájemná napadání byly podle ní velmi časté. Letos 21. dubna v podvečer se v Mackově trutnovském bytě znovu pohádali a Poláková se s nožem v ruce vrhla na 46letého druha.

Nechtěla jsem mu ublížit, řekla u soudu

„Nejprve ho chtěla bodnout do břicha, muž bodnutí vykryl pravou rukou. Způsobila mu řeznou ránu na pravém předloktí. Pak muž odešel na chodbu bytu, kde si obul boty s úmyslem jít své napadení oznámit na policii. Poláková ho opětovně stejným nožem bodla třikrát za sebou do hrudníku,“ popsal průběh činu státní zástupce Milan Vacek. „Vůbec jsem nečekal, že na mě zaútočí znovu,“ řekl Macko.

Poláková nezapírala hádku ani to, že při ní držela v ruce nůž. „Šermovala jsem před ním, abych ho donutila odejít z bytu,“ řekla a připustila, že při tom mohla druha zranit. „Ale ublížit jsem mu rozhodně nechtěla,“ ujišťovala soud.

Mužova zranění nebyla naštěstí nijak vážná, krvácel především z předloktí. Cestou na policii se stavil v nemocnici, kde ho lékaři ošetřili a pro jistotu si jej tam nechali přes noc na pozorování.

Znalec z oboru soudního lékařství označil zranění za relativně povrchní, s léčením v délce maximálně dvou týdnů. „Ale útok nožem proti hrudníku se vždy považuje za nebezpečný, protože hrozí riziko zasažení důležitých orgánů,“ uvedl lékař.

Poláková, která byla původně souzena za pokus vraždy, byla s rozsudkem spokojena a vzdala se práva na odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám