Hlavní obsah

Soud pustil z vazby Procházkova komplice, zaplatí kauci deset miliónů

Právo, Novinky, ČTK, pno, rav
PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud propustil z vazby Milana Čermáka, údajného spolupachatele "zloděje století" Františka Procházky, který je obviněn z loňské krádeže půl miliardy. Propuštěn bude na desetimiliónovou kauci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hlavním aktérem krádeže je František Procházka.

Článek

„Soud vyhověl naší žádosti a rozhodl o propuštění na kauci ve výši deset miliónů korun, kterou složíme ještě ve středu,“ řekl Právu advokát Čermáka Jiří Teryngel. Doplnil, že s tak vysokou kaucí nepočítali, přesto peníze seženou a zaplatí.

„Kauci zaplatí manželka obviněného, která si na ni půjčila,“ doplnil Teryngel. Domnívá se, že nevzniknou-li problémy, mohl by Čermák vyjít z vazby tento pátek.

Informaci o propuštění potvrdila Štěpánka Zenklová ze státního zatupitelství. Jednapadesátiletý Čermák podle Zenklové podal k soudu stížnost proti tomu, že mu žalobci prodloužili pobyt ve vazbě. Městský soud pak jeho stížnosti vyhověl.

Jednapadesátiletý Milan Čermák pomáhal Františku Procházkovi plánovat obrovskou krádež v trezoru firmy G4S.Procházka poté zmizel, policie po něm i ztracené půlmiliardě pátrá.

"Krádež století" se stala loni 1. prosince v areálu agentury G4S. Do objektu vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury a pachatel do auta naložil ukradené peníze. Hlavním aktérem krádeže byl podle vyšetřovatelů zaměstnanec G4S Procházka.

Čermák údajně řídil dodávku. Svědčí o tom prý pachová stopa. Policisté zadrželi Čermáka letos v březnu. Při domovní prohlídce našli podle médií větší množství telefonních SIM karet, počítačových čipů a také několik legálně držených zbraní, mimo jiné i americkou pušku M16.

V zadním sedadle jeho terénního auta byly údajně schované tři milióny korun, dalších několik set tisíc bylo v domě. Při prohlídce se našla i mačeta a sekera se stopami lidské krve.

Kdo je Procházka

František Procházka se narodil v roce 1974 v Novém Boru.

Českolipské gymnázium ukončil v roce 1993 s podprůměrnými výsledky.

Dvakrát se neúspěšně pokusil na lékařské fakultě po vzoru rodičů studovat stomatologii. Nedokončil ani fyzioterapeutický kurz.

Po vojně v Plzni vydělával peníze na zemědělské farmě v Anglii.

Po smrti matky v roce 1998 přestává komunikovat s rodinou a začíná pracovat jako vyhazovač v nočních klubech v Novém Boru a okolí. V roce 2004 odjel do Prahy.

Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoký, střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Městské státní zastupitelství popřelo, že by krev patřila Procházkovi. Odmítlo i potvrdit zprávu, kde byla krev nalezena. Na Procházku je vydán mezinárodní zatykač. Pátrá po něm speciální tým policejního prezidia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám