Hlavní obsah

U soudu je muž obžalovaný z přípravy dvojnásobné vraždy

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z přípravy dvojnásobné nájemné vraždy se od středy před ostravským krajským soudem zpovídá Pavel Pokorný. Třiapadesátiletý inženýr z Ostravy si měl podle obžaloby loni kvůli osobním a finančním sporům najmout zabijáky, aby zlikvidovali jeho známého a dále manžela jeho neteře.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Pavel Pokorný si v soudní síni zakrýval obličej před fotoaparáty.

Článek

Obžalovaný ale před trestním senátem veškerá obvinění popřel. „Obžaloba je zcela scestná a vykonstruovaná,“ řekl Pokorný.

Podle státního zástupce si Pokorný kvůli snaze vyřešit své finanční spory navázal kontakty s ostravským podsvětím a chtěl po nich vymoci od muže dlužnou částku 250 tisíc korun. Žádal je například, aby mu poničili zařízení jeho pivního baru v Ostravě-Porubě a zbili ho.

Později své požadavky vystupňoval a žádal je o fyzickou likvidaci nejen tohoto muže, ale také svého příbuzného, který je vysokým policejním důstojníkem.

Žaloba: stačila by mu i zbraň

„Pokud by to nechtěli provést, požadoval, aby mu opatřili střelnou zbraň s tím, že oba muže usmrtí sám,“ konstatoval žalobce Jaroslav Kandráč. Podle něj najatí muži požadavky naoko akceptovali a převzali od obžalovaného 25 tisíc korun jako polovinu z dohodnuté částky za dvojnásobnou vraždu.

„K žádnému útoku na jmenované osoby ale nedošlo, protože aktéři celou věc po společné domluvě oznámili z obavy, aby obžalovaný svůj záměr skutečně nevykonal sám,“ dodal státní zástupce.

Obžalovaný sice přiznává, že členy ostravského podsvětí skutečně kontaktoval a požadoval po nich, aby po muži vymohli dluhy. „O žádné fyzické likvidaci nebyla řeč, to jsem nikdy v životě neřekl,“ uvedl obžalovaný.

Dodal, že druhý muž, kterého měl zabít, je mu naprosto lhostejný. „Od roku 2000 jsem se s ním neviděl, stejně jako s ostatními členy mé rodiny, se kterými jsem nadobro přerušil veškeré kontakty,“ řekl. Státní zástupce ale tvrdí, že důkazů proti obžalovaného je dostatek.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy znalců a příští týden budou svědčit také jednotliví aktéři zamotaného příběhu. Pokud vše půjde podle plánu, bude do konce září vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám