Hlavní obsah

Soud zvýšil manželům tresty za vraždu mladé ženy

Právo, Petr Marek
OLOMOUC
Aktualizováno

Olomoucký vrchní soud v úterý zpřísnil manželům Ivetě a Petrovi Motalíkovým výjimečné tresty za vraždu mladé ženy. Krajský soud jim původně uložil 18 a 20 let, vrchní soud jim v úterý tresty zvýšil na 20 a 22 let.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Motalík se svou manželkou Ivetou u soudu.

Článek

K výjimečným trestům na 22 resp. 20 let do věznice se zvýšenou ostrahou odsoudil v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci manžele Petra (37) a Ivetu (37) Motalíkovy za brutální vraždu Kateřiny Valigurské (26), matky samoživitelky dvouapůlroční dcery, od které předtím společně podvodně vylákali půl miliónu korun.

O dva roky jim tak zvýšil trest na 20, resp. 18 let do věznice s ostrahou, který jim uložil senát zlínské pobočky Krajského soudu (KS) v Brně letošního 17. června, proti kterému se odvolal Motalík a ve vztahu k oběma vrahům i státní zástupce.

Hrůzný čin manželé provedli letos 19. února večer v Buchlovských horách na Uherskohradišťsku v lese, kam nešťastnici vylákali s cílem usmrtit ji a to proto, aby zakryli svou předchozí trestnou činnost. Předtím totiž od ní podvodně vylákali půl miliónu korun v podobě úvěrů a půjček. Motalík Valigurskou nejprve škrtil. Poté, co ztratila vědomí, vzal ze svého vozu, kterým do lesa přijeli, železnou tyč od heveru a tou ji zasadil nejméně devět úderů do hlavy. Poté ženu odtáhl do nedalekého příkopu, tam ji ještě několikrát znovu udeřil tyčí do hlavy a nakonec tělo zahrabal listím. Jeho manželka přihlížela.

Motalík žádal o snížení trestu

U VS Motalík požadoval nižší trest. Tvrdil, že nevraždil v úmyslu zakrýt jiný trestný čin, když na předchozím získávání úvěrů a půjček přes zavražděnou se nijak nepodílel. Svým jednání chtěl jen ochránit svou manželku. Nevraždil prý ani zvláště surovým způsobem, neboť nešlo o extrémně vysokou míru brutality. Navíc podle něj nebyly splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu. V té souvislosti namítal, že KS nedostatečně zohlednil polehčující okolnosti, a to jeho doznání, spolupráci při objasňování vraždy a upřímnou lítost.

Státní zástupce se s ohledem na zvláště zavrženíhodný motiv vraždy a způsob jejího spáchání domáhal vyšších trestů. Požadoval rovněž, aby ho vykonali ve věznici se zvýšenou ostrahou, neboť u výjimečného trestu pachatele nelze zařadit do jiného mírnějšího typu žaláře.

Zatímco Motalíkovo odvolání VS zamítl jako nedůvodné, státnímu zástupci vyhověl. „Stupeň společenské nebezpečnosti jednání obou obžalovaných je příliš vysoký. Šlo z jejich strany o zásadní morální selhání, když lidský život pro ně neznamenal vůbec nic. Nebojím se hovořit o morální zvrhlosti. Vždyť krátce po vraždě oba dceru zavražděné odváželi na internát a chovali se přitom, což je svědecky prokázáno, zcela chladnokrevně, v pohodě, jako by se nic nestalo. Navíc oba už za sebou mají trestnou činnost, byť méně závažnou. Motalíková dokonce v době vraždy byla v podmínce za úvěrový podvod. Svědčí to o tom, že k zákonům nemají žádnou úctu,“ řekl v rámci zdůvodnění rozsudku předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám