Hlavní obsah

VIDEO: Obliba pervitinu roste hlavně u rekreačních uživatelů drog

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Nejpopulárnější česká droga pervitin zažívá celosvětový boom. Holduje jí stále více mladých lidí v Evropě, Spojených státech, ale i v Asii nebo Austrálii. Na domácí drogové scéně tvoří podle ministra vnitra Ivana Langera nejohroženější skupinu experimentátoři, jichž stále přibývá.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pervitin

Článek

„Novým fenoménem je stále častější rekreační užívání této drogy mezi lidmi, kteří neznají její rizikovost,“ uvedl Langer na pondělním zahájení první mezinárodní konference věnované zneužívání methamphetaminu (pervitinu), která se koná v Praze.

Právě Česko, kde se pervitin drží v žebříčku nejužívanějších nelegálních drog od počátku 70. let, je podle ministra jedním ze světových lídrů v boji s touto látkou.

„Naším cílem je zastavit nebo co nejvíce omezit rekreační užívání pervitinu, a to omezením volného přístupu k surovinám sloužícím k jeho výrobě,“ uvedl Langer.

Policie bude podle něj v boji s drogou spolupracovat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Volný prodej léků s obsahem pseudoefedrinu, které se pro výrobu pervitinu používají, sice nechce Langer zakázat, bude ale omezeno jejich množství vydávané při jednorázovém nákupu. Tím by podle vnitra utrpěly zejména velkovýrobny drog, jejichž výskyt zaznamenala Národní protidrogová centrála v posledním roce. Od příštího roku by se například modafen, nurofen nebo paralen měly prodávat nejvýše po třech baleních.

Rozšířenější než heroin i kokain

Z pervitinu se v posledních desetiletích stal celosvětový problém. Podle ředitele pražské mezinárodní konference Luciana Colonny je jednou z nejrozšířenějších drog v severní Americe, Kanadě, Číně nebo Austrálii. Z Česka jeho obliba prokazatelně pronikla na Slovensko či Ukrajinu.

Podle Údajů OSN Je metanfetamin ve světě syntetickou drogou číslo jedna, jejíž užívání přesahuje užívání kokainu a heroinu dohromady. Pro jeho výrobu není třeba speciální technické vybavení ani dovednosti a nejčastěji se tak vyrábí podomácku, dokonce i na lodích nebo v obytných přívěsech.

„Posun od opiátů k chemickým drogám pozorujeme od 80. let, zejména pak v posledních patnácti letech,“ říká Apinun Aramrattana z univerzity Chiang Mai v Thajsku. Celosvětově podle něj představuje objem výroby této drogy částku 3,22 miliardy dolarů.

Česko se v současné době s 20 tisíci stálými uživateli pervitinu drží mezi zeměmi s největším počtem lidí závislých na této droze v přepočtu na obyvatele. Optimistickou zprávou podle ministra Langera je, že se tato skupina dlouhodobě nerozrůstá a věkově stárne. Největší nebezpečí pro šíření drog tak představují rekreační uživatelé.

Ti se podle Tomáše Zábranského z Centra adiktologie na Karlově univerzitě dostávají s drogou do styku nejčastěji v barech, na diskotékách a tanečních akcích.

„Je tady i specifický český fenomén ‚pikain‘, což je na taneční scéně slangový výraz pro to, když vám někdo prodá pervitin a řekne vám, že je to kokain,“ řekl Zábranský.

Vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy Viktor Mravčík říká, že rekreačních uživatelů přibývá zhruba od roku 2000. Z výzkumu střediska mezi fanoušky taneční hudby tehdy vyplynulo, že zkušenost s pervitinem měla třetina lidí. V roce 2003 tak odpovědělo 44,6 procenta dotázaných a loni 47,6 procenta. Pro srovnání, všichni Češi a Češky mezi 18 a 24 roky pervitin alespoň jednou v životě užili v 4,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám