Hlavní obsah

Za zneužití spermatu vysoudil milión

Novinky, Tomás Urban
PRAHA

Částku jeden milión korun vysoudil ve středu na pražské gynekologické klinice 37letý muž, který se u pražského městského soudu domáhal několik měsíců odškodnění za to, že bez jeho vědomí použila jeho sperma k umělému oplodnění. Matkou se díky tomu stala jeho bývalá přítelkyně, která požadovala, aby platil na narozená dvojčata alimenty.

Článek

Podle dnešního verdiktu trest neminul ani Jitku B., která sperma bývalého přítele použila až několik let po rozchodu s ním. Soud jí dnes nařídil, aby mu vyplatila alespoň symbolické odškodnění, a to 50 tisíc korun.

Ojedinělý případ žaloby na ochranu osobnosti však tímto nekončí. Jitka B. i klinika GEST se prostřednictvím svých právních zástupců na místě odvolaly.

Spory kolem souhlasu

Česká justice se podobným sporem zabývala zřejmě poprvé. Verze Tomáše K. hovořila o tom, že si před pár roky jeho tehdejší přítelkyně vyžádala jeho sperma. Namluvila mu, že důvodem je, aby si vhodně zvolila antikoncepci.

Pár se později rozešel. Tomáš K. se však po několika letech nečekaně a nechtěně stal dvojnásobným otcem. Jak ovšem tvrdí, klinika si od něj nevyžádala souhlas k tomu, aby sperma bývalé přítelkyni poskytl za účelem umělého oplodnění.

Navíc podle odborníka lze umělé oplodnění provést pouze u manželů či takových partnerů, kteří spolu žijí jako druh a družka. Každý z nich musí předem s takovým oplodněním vyjádřit písemný souhlas, nejlépe přímo před svědky z řad lékařů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám