Hlavní obsah

VIDEO: Gang vybral z bankomatů desítky miliónů

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové gangu, které policie v pátek zatkla v souvislosti s rozsáhlým vykrádáním bankomatů po celém Česku i v dalších evropských státech, si mohli během posledních tří let přijít na desítky miliónů korun.

Článek

Detektivové jen na českém území zaznamenali od roku 2005 na 82 vloupání do bankomatů se stejným způsobem otevření trezoru, jaký použila zatčená trojice Maďarů při čtvrtečním loupežném pokusu v Hustopečích.

Celkovou škodu za všechny vybrané bankomaty stanovili kriminalisté na více než 50 miliónů korun. Suma zahrnuje jak vybrané peníze, tak škodu způsobenou na bankomatech samotných. Podle šéfa speciálního vyšetřovacího týmu „Without bordes“ Jana Nogy se lupiči dostávali do bankomatů pomocí speciálního autogenu, kterým do stěny přístroje vypálili otvory. „Nyní budeme zkoumat stopy z míst všech podobných loupeží, abychom zjistili, kolik z těchto případů má zatčená trojice na svědomí,“ poznamenal Noga.

Podle něj šlo každopádně o vysoce organizovanou skupinu, jejíž jedna část se zřejmě zabývala výhradně tipováním bankomatů vhodných k loupežím a ta druhá je pak prováděla. „Šlo vesměs o bankomaty, které jsou vestavěné a mají přístup do zadní části, tedy do prostoru plnění bankomatů. Právy tudy se pachatelé k penězům dostávali,“ poznamenal Noga.

Tři zatčení Maďaři jsou podle něj podezřelí i podobných útoků na bankomaty i v sousedním Německu, na Slovensku a v Maďarsku. U soudu jim v případě uznání viny hrozí až 12 let vězení, v současné době trojice čeká na rozhodnutí o umístění do vazby. Podle Nogy není vyloučené, že policie v této souvislosti obviní i další lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám