Hlavní obsah

Policie zatkla řidiče autobusu na D1, cestující nechala v odstavném pruhu

Právo, Novinky, vin, pch, alt
VELKÉ MEZIŘÍČÍ
Aktualizováno

Policisté zatkli v pátek na dálnici D1 ve směru z Prahy do Brna u Velkého Meziříčí řidiče autobusu společnosti Student Agency. Muž byl celostátně hledaný, což policie zjistila během běžné kontroly. Muže policisté odvezli a autobus nechali stát bez pomoci v odstavném pruhu. Řidič byl po pár hodinách propuštěn s doporučením, že si má přebírat poštu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Autobus Student Agency

Článek

"Vůz nenechali dojet do cílové stanice, dokonce ani na nějaké odpočívadlo," řekl Novinkám majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. "Doslova nám řidiče ukradli," doplnil.

Policie: Odvedli jsme excelentní práci

Mluvčí jihomoravské krajské policie Jana Šípková uvedla, že řidič při jízdě nebyl připoután, a proto ho hlídka chtěl zkontrolovat. Policejní hlídka prý jela před autobusem a chtěla jej navést na parkoviště. Na dálnici ale nemohla během prvního pokusu o samotné zastavení použít signalizaci STOP.

"Právě ve chvíli, kdy se blížila odbočka na parkoviště, řidič provedl úhybný manévr a vjel do levého jízdního pruhu. Z důvodu bezpečnosti tento postup opakovala hlídka ještě jednou, podle všeho ale řidič pochopil, že jej chtějí policisté zastavit, a tak se kontrole snažil vyhnout," uvedla Šípková. Policista prý tentokrát blikl značku STOP a řidiče naváděl rukou. Napotřetí, kdy už policisté rozsvítili značku STOP už řidič zastavil, i když ne na odpočívadle, kam policisté vjeli, ale v dostavném pruhu u něj.

„Kluci odvedli exceletní práci. Během zákroku nedošlo z jejich strany k žádnému pochybení.“ uvedla Šípková. Odmítla, že by policisté autobus nezajistili a nechali cestující bezprizorní. "Policisté ihned po zákroku informovali vedení Student Agency o nastalé situaci. Taktéž informovali Správu komunikací ohledně označení autobusu."

"V tomto případě reagovala společnost, která má zastoupení v nedaleké Velké Bíteši, takřka okamžitě - na místě byli dřív než cestáři,“ řekla Šípková.

Cestující v autobuse ale viděli situaci podle šéfa firmy Jančury jinak. "Policie prostě jen udělala myšku, blikla na autobus a vjela na odpočívadlo. A diví se, že ve stokilometrové rychlosti nezareagoval. Cestující podepsali proti postupu policie petic," uvedl.

Řidič prý netušil, že je hledaný

Podle Jančury řidič netušil, že je celostátně hledaný, protože se nepohybuje v místě trvalého bydliště a nedostal žádnou obsílku."On sám tvrdí, že je možná hledán kvůli svému někdejšímu podnikání, pracoval v autobusové dopravě," řekl Jančura.

V autobuse byl mezi cestujícími policista, který se podle Jančury snažil své kolegy přesvědčit, aby vůz nechali alespoň dojet a postarají se o bezpečnost cestujících, ale neúspěšně.

Řidič ve firmě pracoval 14 dní. Podle Jančury měl čistý trestní rejstřík. Společnost k vozu vyslala jiného řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám