Hlavní obsah

Soud osvobodil někdejšího náměstka olomouckého hejtmana

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Někdejší starosta Mohelnice a náměstek olomouckého hejtmana Ladislav Kavřík (ODS), který čelil obžalobě z podvodu a pokusu zneužití pravomoci veřejného činitele v kauze mohelnické teplárny a musel kvůli tomu odstoupit z politiky, trestný čin nespáchal.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Kavřík u olomouckého krajského soudu.

Článek

Původně byl sice odsouzen k nepodmíněnému trestu, ale v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Kavříka obžaloby zprostil. Respektoval tak právní názor Nejvyššího soudu. Ten na základě Kavříkova dovolání v červenci zrušil rozsudek Vrchního soudu (VS) v Olomouci, který mu v únoru vyměřil roční trest s tříletou podmínkou a tříletý zákaz funkce a vrátil případ zpět olomouckému krajskému soudu.

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu musíme respektovat. Je potěšitelné, že bylo v souladu s tím, k čemuž jsme dospěli už v únoru 2007, kdy jsme vynesli stejný verdikt jako dnes. Vrchní soud, kde případ projednával na základě odvolání státního zástupce, měl však jiný právní názor, a ten byl v té fázi pro nás také závazný. Byl to i důvod, proč se tato kauza vrátila přes Nejvyšší soud zase k nám,“ konstatoval předseda senátu Eduard Ondrášek.

Kavřík: Do politiky se pravděpodobně nevrátím

"Mám příjemný pocit z toho, že se prokázala má nevina. Šokoval mě však pan soudce tím, že se pochválil, když mi svým odsuzujícím verdiktem zkazil život. Mou jedinou chybou bylo, že jsem si nezkontroloval smlouvu, kterou jsem podepisoval. Dělal jsem pak ale vše, aby městu škoda nevznikla,“ řekl Právu Kavřík, který dnes žije na vesnici blízko Mohelnice a pracuje jako úředník v akciové společnosti Nemocnice Olomouckého kraje.

"Skončil jsem s ostudou a to jsem nezvládl. Proto jsem se z Mohelnice odstěhoval,“ vysvětlil Kavřík a dodal, že do politiky se s největší pravděpodobností nevrátí.

"Na čtyři roky jsem byl odstaven. Poté mi bude osmapadesát, a tak již nepočítám, že bych byl znovu starostou, či krajským radním, byť nějakou pomoc okolo politiky nevylučuji. Jsou tu mladší a perspektivnější. Mrzí mě ale, že sedmnáct let práce v Mohelnici, kde jsem po tu dobu starostoval, je v kanálu. To ve mě zůstane do konce života,“ dodal Kavřík.

Soudce: nebyl to omyl, ale úmyslné jednání

Před soudem Kavřík stanul proto, že jako starosta podepsal bez souhlasu rady a zastupitelstva Mohelnice listiny, které se týkaly záměru nákupu nové technologie na výrobu tepla za zhruba 160 miliónů korun. Navíc bez souhlasu zastupitelstva podepsal závazek, že za úvěr na ni bude ručit město svým majetkem. Teplárna se pak dostala do konkurzu a nemohla dluh splácet. Soud přitom neprokázal, že by z kauzy měl Kavřík nějaký zisk.

"Je jednoznačné, že skutek, ač není trestným činem, nebyl omylem, jak tvrdí pan Kavřík. Šlo o úmyslné jednání, které za politicky korektní rozhodně nelze považovat a to už vůbec nemluvím o morálce. Ta situace v pořádku nebyla a svědčí o ne zcela dobrých vztazích lidí působících v politice k zákonům,“ řekl při zdůvodnění pátečního verdiktu soudce Ondrášek.

KS nejprve v únoru 2007 Kavříka zprostil viny, ale státní zástupce se odvolal. VS pak případ vrátil a KS napodruhé udělil Kavříkovi tříletý trest s pětiletou podmínkou a šestiletý zákaz výkonu funkce v místní samosprávě. Kavřík se odvolal a VS pak rozsudek zmírnil na roční trest, tříletou podmínku a tříletý zákaz funkce.

Kavřík poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu a ten 9. července rozhodl, že skutek, za který byl letos v únoru odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu, nebyl trestným činem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám