Hlavní obsah

Česko předá Rusku domnělého únosce letadla za dva týdny

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Ruský bankéř Jevgenij Dogajev (34) se po dvou letech nedobrovolného pobytu v České republice vrátí do vlasti. Muž, který předloni v prosinci skončil v české vazbě poté, kdy údajně vyhrožoval v opilosti únosem ruského letadla, se ve čtvrtek u soudu dozvěděl termín svého vydání do rodné země. Do Ruska se vrátí 24. září, sám o to ale nestál, v Rusku skončí ve vazbě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jevgenij Dogajev

Článek

"Městský soud v Praze sdělil, že po vzájemné dohodě s Ruskou federací byl termín odletu pana Dogajeva stanoven na 24. září. A už to nelze nijak zvrátit,“ řekl ve čtvrtek Právu krátce po odchodu z jednací síně jeden z Dogajevových advokátů Viktor Rytikov.

Jeho klient se má podle soudu 24. září sám dostavit do kanceláře cizinecké policie na letišti v Ruzyni. Pokud by tak neudělal, propadnou obě miliónové kauce, které v Česku zaplatil za své propuštění nejprve z vyšetřovací a následně z vydávací vazby. Z té se dostal loni v únoru a od té doby pobývá nuceně v Praze. Když se Dogajev dobrovolně na letiště dostaví, obě kauce mu budou vráceny na jeho účet, upřesnil advokát Rytikov.

Přestože je Dogajev v Česku nedobrovolně a nemůže se věnovat bankovnictví, do Ruska se také příliš netěší. "Automaticky totiž skončí ve vazbě. Teprve pak může znovu požádat o propuštění na kauci. Rusové už totiž jednou o jeho vzetí do vazby v jeho nepřítomnosti rozhodli, protože jej považovali za uprchlého,“ předestřela blízkou budoucnost svého klienta další Dogajevova advokátka Anna Apollonová.

"Asi si mysleli, že se schovává v českém vězení,“ komentovala s nadsázkou ruské rozhodnutí o vazbě svého manžela Lada Dogajevová. Ta i s dětmi po celé dva roky bydlela v Moskvě a za mužem dojížděla vždy jen na dva měsíce na turistické vízum.

Dogajev je připraven odletět, i když skončí ve vazbě

"Sice věřím, že mám pravdu v tom, že Česko porušilo zákon a moje základní práva, když mě vydalo do Ruska, ovšem jako řádný občan splním svůj slib, to rozhodnutí budu respektovat a na letiště se dostavím,“ řekl Dogajev Právu.

Padly mu i dvě poslední šance na oddálení odletu do Ruska. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve středu nevyhověl jeho žádosti o odklad, protože mu to prý české zákony neumožňují.

Dogajev neuspěl ani se stížností u Ústavního soudu, který ji v úterý odmítl. V ní poukazoval na nezákonnost jednání českých úřadů. Ty podle jeho advokátů porušily mezinárodní Tokijskou úmluvu, protože Dogajeva začaly stíhat, ale zároveň rozhodovaly o jeho vydání do Ruska. Obojí najednou ale podle úmluvy nelze. Proto Dogajev zažaloval minulý týden Českou republiku o 250 miliónů korun.

Poslední jeho nadějí je stížnost, kterou Dogajev podal v úterý k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Požaduje v ní zrušení svého vydávacího řízení z ČR do Ruska, protože Česko podle něj porušilo i Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a svobod. "Podle našich informací evropský soud tuto stížnost přijal, takže ji bere vážně a existuje naděje, že stačí v náš prospěch rozhodnout ještě před odletem klienta,“ podotkl Rytikov.

V Rusku je stíhán za údajný pokus o únos letadla, za což mu hrozí až dvanáct let vězení. Podle advokátů však není vůbec jisté, zda Rusové převezmou jeho spis z Česka a tedy i důkazy pořízené naší policií, tamní justice sama vede vlastní vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám