Hlavní obsah

Kluci loupili s dětskou hračkou, půjdou do vězení

– BRNO
Právo, pko

Měla to být asi jen klukovina, trochu adrenalinu, vytáhnout se pak před kamarády. Jenže nakonec z toho je pro dva jednadvacetileté mladíky vězení. Roman Novotný a jeho kamarád Bohumil Šotek budou následující tři, respektive tři a půl roku zpytovat svědomí ve vězení. Rozhodl tak ve čtvrtek Krajský soud v Brně, který zamítl odvolání obou mladíků.

Článek

Na začátku letošního roku se oba kluci ze slušných rodin proměnili v padouchy z akčních filmů. Novotný za volantem auta jako řidič a jeho komplic Šotek v maketou pistole v ruce stihli za pár dní provést tři přepadení.

Z pobočky České spořitelny v Miroslavi si odnesli necelých šest tisíc korun. Další akcí bylo přepadení benzínové pumpy. Tamní čerpadlář se ale pustil se Šotkem do hádky. Mladík ztratil nervy a s nepořízenou utekl. Úspěšnější byli kluci na další čerpací stanici, kde si odnesli jedenáct tisíc. Pak už ale spadla klec.

Zatímco Šotek se ke všemu přiznal, Novotný u soudu tvrdil, že svého kamaráda vozil, aniž by věděl, o co vlastně jde. „Kdybych ho nevozil, tak se to nestalo. Lituji toho. Vazba ale pro mě byla dostatečným trestem,“ pokoušel se soud obměkčit Novotný. „Během čtyř dnů se třikrát dopustili velmi závažné trestné činnosti,“ kontrovala ale státní zástupkyně.

„Soud jednání obou obžalovaných správně klasifikoval. Je jedno, že šlo jen o maketu zbraně, člověk, na kterého tím mířili ve stresové situaci nepozná, že to není skutečná zbraň. Odvolání se zamítá,“ vysvětlila rozhodnutí senátu soudkyně Miroslava Adamová.

Reklama

Výběr článků

Načítám