Hlavní obsah

VIDEO: Libuše Barková dostala u soudu dvouletou podmínku

PRAHA
Aktualizováno

Za pojistný podvod kolem nemovitostí v jihočeských Buzicích dostala u pražského soudu ve čtvrtek s definitivní platností Libuše Barková dvouletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Podnikatelka je známá z kauzy bývalého premiéra Stanislava Grosse.

Článek

Pražský vrchní soud tak částečně zprostil Barkovou obžaloby, jelikož v odvolacím jednání zmírnil loňský verdikt pražského městského soudu. Ten podnikatelce vyměřil nepodmíněný pětiletý trest.

Čtvrteční rozsudek je pravomocný, nyní je možné podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Barková podle obžaloby podvedla pojišťovnu Kooperativa, když od ní na základě nepravdivých údajů žádala vyplacení pojistky na tři nemovitosti v jihočeských Buzicích. Peníze prý inkasovala za stržení střech vichřicí v srpnu 2001 a pak v souvislosti s povodněmi v roce 2002. Pojišťovna podle spisu ženě uhradila škodu přes 7,7 milionu korun.

Podle odvolacího senátu se však Barková provinila pouze v případě vichřice, u druhého skutku vrchní soud podnikatelku obžaloby z podvodu zprostil.

Podnikatelka od počátku obvinění odmítá. Proces již dříve označila za spiknutí, v němž figurují i tajné služby. Její bývalý obhájce již dříve naznačil údajné politické souvislosti: Barková prý mohla posloužit k odstranění Grosse z funkce premiéra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám