Hlavní obsah

Muže s amputovanou rukou z Liberecka přijali až v brněnské nemocnici

Právo, Jan Chmelíček
BRNO

Závažné poranění ohlásili libereckým záchranářům v sobotu odpoledne z Benecka. Muž si tam na cirkulárce amputoval část ruky. Na místo ihned vyrazily pozemní posádky a letecká služba, pacient byl na místě ošetřen a naložen do vrtulníku. Přijat byl však až po strastiplném letu v Brně.

Článek

„Bylo to komplikované vážné zranění, které vyžaduje specifický zákrok traumatologů a mikrochirurgický výkon při sešívání nervů a cév. Jsou jen dvě nebo tři pracoviště v republice, která to dovedou," informovala mluvčí liberecké záchranky Kristýna Fejfarová.

"Krajské operační středisko žádalo přijetí v traumacentru v Praze na Vinohradech, ale tam byla dispečerka odmítnuta, protože tam právě přijali podobný případ z Kladna. Doporučili nám České Budějovice nebo Brno. V Budějovicích se nepodařilo telefonicky kontaktovat primáře, takže dispečerka hned vrtulník přesměrovala do Brna. Tam pacienta ihned přijali. Celá akce od startu vrtulníku až do jeho přistání trvala 136 minut, let do Brna si vyžádal 49 minut,“ dodala Fejfarová.

Podle profesora Miloše Janečka, bývalého ředitele brněnské Úrazovky, odvolaného pro kritiku záměru ministra Tomáše Julínka zrušit tuto nemocnici, se lékařům podařilo ruku muže z Benecka zachránit. Pacient byl podle Janečka během transportu v umělém spánku, ale zaškrcení ruky bylo příliš dlouhé. Hodina je totiž maximum, mělo by to být podstatně méně.

„Nyní už pacient není napojený na dýchací přístroj a komunikuje. Teprve čas ukáže, jestli jsme šlachy, svaly a nervy přišili správně,“ komentoval vývoj ředitel Úrazovky Petr Svoboda.

Nejde o ojedinělý případ

Z Benecka je to po silnici přes Hradec Králové asi 216 km. Podle profesora Janečka je putování pacienta přes půlku republiky jen malou ukázkou toho, co se poměrně často děje i za současné existence třinácti traumacenter v ČR.

„Umístit pacienta do traumacentra je celorepublikový problém, o kterém se tiše mlčí. Každý, kdo jezdí u rychlé záchranné služby v Praze, potvrdí jak tam objíždějí sanitky nemocnice, než se pacienta podaří umístit. Myslím, že toto je jedna z věcí, které Julínkova reforma neřeší. Ministr zdravotnictví se dokonce chystá snížit jejich počet,“ řekl Janeček.

Poukázal na to, že po zrušení Úrazové nemocnice bude v Brně jen jedno traumacentrum v bohunické Fakultní nemocnici. „To je málo, zvlášť když má obsluhovat Jihomoravský kraj i Vysočinu, v budoucnu možná i Zlínský kraj. Podle mého názoru se to naplno projeví ve chvíli, kdy se stane něco podobného jako o víkendu v Chorvatsku, kde havaroval slovenský autobus. Nevím kde si poradí najednou s deseti zraněními,“ řekl Janeček, podle kterého statistiky jasně dokazují, že těžkých mnohočetných úrazů přibývá.

Že nejde o ojedinělý případ, potvrdil i ředitel Záchranné služby Libereckého kraje Zdeněk Kubr. „Nedávno jsme měli v sanitce těžce zraněného pacienta, pro kterého jsme hledali umístění čtyři hodiny,“ řekl Kubr, podle kterého dlouhé čekání nejen stojí obrovské peníze, ale především ohrožuje pacienta. Chce proto problém otevřít s krajskými zastupiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám