Hlavní obsah

Soudce, který Postla pustil předčasně z vězení: Svědomí mám čisté

– PLZEŇ
Právo, pab

Poslední únorový den letošního roku se devětatřicetiletý Roman Postl z Teplicka dostal předčasně na svobodu. Muže, který si odpykával třináct let za vraždu a který je nyní obviněn z dalších čtyř vražd, podmínečně propustil z věznice na Borech plzeňský soudce Vladimír Žák.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

V rozhovoru pro Právo neskrýval překvapení nad tím, z čeho nyní policisté Postla podezřívají. Jedním dechem však dodal, že má svědomí čisté.

„Odsouzený měl vynikající hodnocení v průběhu svého pobytu ve vězení. Dostal desítky pochval a neměl jediný prohřešek. Psycholog ve svém znaleckém posudku dospěl k závěru, že resocializace odsouzeného je možná, pokud se vrátí k rodině a bude mít práci. Zázemím se zaručili rodiče s tím, že se postarají o to, aby se začlenil zpět do života,“ vypočítával soudce.

Minulý měsíc obdržel zprávu probační a mediační služby, ve které je konstatováno, že vše probíhá v pořádku, že Postl má zaměstnání a pravidelně je v kontaktu s probačním úředníkem.

„Ve zprávě jsem nenašel ani náznak sebemenšího problému,“ konstatoval soudce. O tom, že Postla pouští po dvou třetinách trestu na svobodu, neměl námitky ani státní zástupce.

„Proti mému rozhodnutí si nepodal stížnost,“ uvedl soudce. To, z čeho je Postl nyní obviněn, soudce podle svých slov nečekal. „Rodina za něho bojovala, on sám měl velké zdravotní problémy. Ve věznici se podrobil operaci slinivky a trpěl těžkou cukrovkou. Měl jsem za to, že se bude starat především o sebe,“ uzavřel soudce. (pab)

Reklama

Související články

Chomutovský vrah Postl zemřel v nemocnici

Devětatřicetiletý Roman Postl z Teplicka, který je obviněn ze čtyř vražd, v pondělí odpoledne zemřel v nemocnici. Postl podlehl následkům střelného poranění.

Výběr článků

Načítám