Hlavní obsah

Romka při výtržnosti skinů zraněna nebyla, zjistila policie

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Romům v Rokycanech, kteří se bouří proti údajně rasistickému prostředí ve městě, vzala policie vítr z plachet. Strážci zákona totiž zjistili, že pětačtyřicetiletá Romka, která měla být před dvěma týdny údajně napadena skupinou skinů v non-stop baru v ulici pod Ohradou, v době incidentu na místě vůbec nebyla.

Článek

Právě tento, podle Romů, rasový útok odstartoval vlnu jejich protestů. "Vyšetřováním bylo zjištěno, že 45letá žena, která měla při útoku utrpět poranění hlavy, se v době incidentu na inkriminovaném místě nezdržovala. Její zranění nevzniklo v souvislosti s vyšetřovaným fyzickým napadením,“ řekla v pondělí Právu mluvčí rokycanské policie Jana Tomková.

Proč původně hovořila o tom, že byla v baru napadena skiny, není jasné. Později přiznala, že ani neví, jak a kde ke zranění přišla. Není tak vyloučeno, že ji k účelové výpovědi mohli navést romští aktivisté.

Za výtržnost v baru je podle Tomkové trestně stíháno pět mužů. Ti napadli obsluhu baru a dva hosty. Způsobili přitom škodu za sedm tisíc korun. "Jsou obviněni z trestných činů výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví,“ upřesnila Tomková s tím, že rasový podtext prokázán nebyl.

:. Mladíci napadli v baru hosty

Po tomto incidentu se Romové vydali do města demonstrovat. Akce se zúčastnilo kolem 150 lidí s transparenty, kteří vykřikovali hesla "Zastavte rasisty!" a podobně. Následující den Romové vyvolali jednání s vedením města, na kterém si vymohli slib , že policie posílí své hlídky v noci a dále na místech, kde by mohly hrozit nějaké další incidenty nebo narušení veřejného pořádku.

"Na základě situace, která v okresním městě po incidentu v baru nastala, bylo ze strany policie přijato opatření k zajištění veřejného pořádku, které nadále trvá. Neustále je monitorována situace ve městě a dodržování veřejného pořádku. Zejména je prováděn zvýšený výkon služby, zvláště pak ve večerních a nočních hodinách. Pokud budou zjištěny signály o možném narušení klidu a pořádku je policie připravena okamžitě jednat,“ upřesnila Tomková.

:. 200 Romů na demonstračním pochodu v Rokycanech

Proti Romům přijelo v sobotu do Rokycan demonstrovat několik desítek nacionalistů. Do centra města je policisté nepustili, a tak se extremisté po asi pětiminutovém projevu organizátorů rozešli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám