Hlavní obsah

Soud potvrdil tresty za zneužívání chlapců v Malém princovi

Právo, ČTK, Josef Koukal
PRAHA
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve středu potvrdil tresty pro oddílové vedoucí z táborů Malý princ Ondřeje Martinka a Davida Leina za zneužívání nezletilých chlapců. Martinek má jít na 4,5 roku do vězení, Lein byl odsouzen k podmínečnému trestu na tři roky s odkladem na pět let. Oba se musejí léčit a nesmějí pracovat s dětmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Martínek (vlevo) a David Lein (zcela vpravo) u soudu s advokátem

Článek

Soud pouze zmírnil zařazení Martinka do lehčí věznice s dozorem a přisoudil mu stejně jako Leinovi povinnou ambulantní léčbu. Podle prvního rozsudku se měl léčit ústavně.

Podle obžaloby muži zneužili celkem 18 dětí, nejmladšímu z nich bylo v době činu šest let. Podle znaleckých posudků oba trpí homosexuální pedofilií, u Martinka znalec nalezl i masochismus.

"Jsem rád, že mi zmírnili věznici. Bál jsem se vězení s ostrahou, je pro člověka s mou kvalifikací trestu těžké přežít," uvedl po vynesení rozsudku martinel. Podávat dovolání k nejvyšší mu soudu prý nehodlá.

Státní zástupkyně je spokojena 

Řádný opravný prostředek proti verdiktu není již možný. Lein s novináři po vynesení rozsudku nehovořil. Státní zástupkyně je s výrokem spokojena. 

Lein, který podle obžaloby opakovaně pohlavně zneužil jednoho chlapce a pořizoval pornografické fotografie jiných, před soudem obžalobu ze zneužívání odmítl. K fotografování se přiznal.

Martinek podle verdiktu od přelomu srpna a září 2004 do března 2005 pohlavně zneužíval tehdy devíti až desetiletého chlapce, který u něj v té době bydlel se souhlasem své matky. Martinek také podle obžaloby děti zneužíval asi od léta 2005 do konce července 2006 na různých místech při akcích sdružení Malý princ.

Sdružení Malý princ, které se zaměřovalo na pořádání aktivit pro děti ze sociálně slabých rodin a dětských domovů, se již dříve od obou distancovalo. V současnosti žádné aktivity pro děti neorganizuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám