Hlavní obsah

Soud: Krejčíř se úvěrového podvodu nedopustil

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Další kauzu, v níž figuruje uprchlý miliardář Radovan Krejčíř, uzavřel ve středu Krajský soud v Ostravě. Za úvěrový podvod se škodou bezmála 30 miliónů zprostili soudci Krejčíře obvinění. Podnikatel byl souzen jako uprchlý a k soudu nedorazil.

Článek

Radovan Krejčíř stál před soudem se svým bývalým společníkem Miroslavem Řehounkem, ten byl také zproštěn obvinění. Podle soudu se sice vše stalo tak, jak uvedla obžaloba, nejedná se ale o trestné činy, nýbrž věc obchodního práva.

Podle obžaloby Krejčíř jako padesátiprocentní společník firmy Corado Trade uzavřel v březnu 1995 revolvingovou úvěrovou smlouvu s Investiční a Poštovní bankou ve výši 20 miliónů s tím, že úvěr použije na rozšíření aktivit na kapitálovém trhu.

Jako jištění úvěru pak použili obžalovaní vlastní směnku, která byla avalovaná společností Slezan Frýdek-Místek. "Splacení úvěrů nebylo řádným úmyslem obžalovaných,“ tvrdila obžaloba s tím, že uhradili pouze 2,7 miliónu.

Krejčířův bílý kůň

Když se banka začala hlásit o splacení miliónů, převedl Krejčíř svůj poloviční podíl ve firmě Corado Trade na Řehounka a ten po několika měsících už celou zadluženou firmu přepsal na tzv. bílého koně Vítězslava Husara.

"Obžalovaní znemožnili Slezanu uhradit při exekuci na jejím účtu tyto finanční prostředky přímo z majetku Corado Trade,“ píše se v obžalobě s tím, že škoda, způsobená ručitelské firmě Slezan, činí i s úroky 29 miliónů korun.

Miliardář Radovan Krejčíř je v Česku stíhán jako uprchlý pro mnoho majetkových i násilných trestných činů, převážně podvody, ale také zločinné spolčení a přípravu vraždy. Policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce ve své vile v Černošicích u Prahy. Bezmála dva roky už pobývá v Jihoafrické republice, kam na falešný pas přicestoval ze Seychel. Soud v jihoafrickém Johannesburgu rozhodl letos 1. února, že Krejčíře z JAR do Česka nevydá.

Jako uprchlý už byl Krejčíř v České republice dvakrát odsouzen. Nejprve dostal v roce 2006 podmínku za machinace při dovozu luxusních aut z Německa, při kterých před patnácti lety připravil český stát o dva milióny korun na daních.

Později pak ostravský soud vyměřil Krejčířovi 6,5 roku vězení za to, že jako jednatel jedné ze svých firem získal akcie Teplárny Otrokovice od společnosti Tremis, avšak zaplatil jen jejich část. Podvodně tak podle rozsudku vydělal 50 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám