Hlavní obsah

Roztočil je stále na svobodě, i přes vydaný eurozatykač

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv už měsíc platí eurozatykač na českého občana Rostislava Roztočila, německé úřady ho stále nechávají na svobodě. Sám Roztočil, původně emigrant, který je u nás odsouzený ke 13 letům vězení za vraždu z roku 1975, a na svůj případ upozornil svým tři roky starým útěkem z borské věznice v Plzni, je přesvědčený, že jej Němci do ČR znovu nepošlou.

Článek

V sousední zemi totiž pobývá s přestávkou způsobenou jeho zatčením na hranicích v roce 2000 už téměř třicet let. „Vidím své šance velmi vysoko,“ řekl telefonicky Právu Roztočil, který nerušeně žije v malém městě nedaleko Stuttgartu.

„Vidíte, že jsem v pohodě, na svobodě. Ať se Česká republika postaví třeba na hlavu. Kdyby mě Němci chtěli zatknout, tak už bych dávno zatčený byl,“ podotkl.

„Německý státní zástupce neshledal žádný důvod k jeho zadržení a ponechal ho na svobodě,“ řekl Právu Roztočilův přítel Philipp Janýr, který je s věcí blíže obeznámen.

Eurozatykač na Roztočila platí již od 2. srpna, německá strana však požádala český soud o další podklady, především o rozsudek přeložený do němčiny. „Také jsem to slyšel, že Němci nemají jasno, zda eurozatykač je v pořádku,“ komentoval to Roztočil.

„Německá strana požádala o přeložení některých podkladů, protože na jejich základě nebylo jasné, jestli ten eurozatykač vyhovuje německým zákonům. Tyto otázky naši policisté poslali středočeskému krajskému soudu a odtud zatím nepřišla odpověď,“ vysvětlil nepřímo váhání německých úřadů Petr Gruber z české kriminální policie.

Němci mu přidělili advokáta

O případném Roztočilově vydání by měl přitom rozhodnout soud v německém Stuttgartu a dokonce i stejný senát, který v roce 2005 poprvé někdejšího pražského taxikáře vydal ke stíhání do ČR.

„Ustanovili panu Roztočilovi advokáta a jeho prostřednictvím požádali Roztočila o vyjádření k žádosti Česka o jeho vydání do rodné země. Neexistuje sice žádné rozhodnutí soudu, že by měl Roztočil zůstat na svobodě, nicméně Němci dobře vědí, kde bydlí a co dělá, přesto jej až dosud nezavřeli,“ uvedl k tomu Janýr.

„Německo je v otázce eurozatykače naprosto bezproblémovým partnerem, který jej plně respektuje, dodržuje a jedná hned po jeho obdržení,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Z jejích slov vyplývá, že Roztočilův případ je v souvislosti s vydáváním odsouzených či obviněných mezi Německem a Českem skutečně ojedinělým. Za normálních okolností by totiž německá policie po uznání zatykače Českem žádaného odsouzeného zadržela. Německo si ale v této kauze není zřejmě jisté tím, zda česká strana, respektive české soudy, dodržely všechny podmínky, které si kladla německá justice při prvním vydání Roztočila do ČR. To potvrzují i slova samotného Roztočila.

„Česká strana nesplnila vůbec nic z toho, co slíbila, když žádala o mé vydání a co bylo z německé strany požadováno a Němcům se to samozřejmě nelíbí. Myslím si, že to všechno skončí až ve Štrasburku,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud vydal eurozatykač na Roztočila

Středočeský krajský soud vydal v polovině června Evropský zatýkací rozkaz na Rostislava Roztočila, který byl letos v únoru pravomocně odsouzen k 13 letům...

Výběr článků

Načítám